STICHTING WINTER MARATHON

Weissensee 2001: van dag tot dag

Verslagen en uitslagen
Berichten

2 februari update: Erik Hulzebosch maakt een fantastische dubbelslag door na het ONK ook de Alternatieve Elfstedentocht op zijn naam te schrijven in een tijd van 05:19:41! Overigens is dit niet zijn enige dubbel, want hij wist de 200 km op de Weissensee reeds eerder te winnen. Eric won de eindsprint van een kopgroep die bestond uit Miel Rozendaal die tweede werd en Bert-Jan van der Veen die als derde finishte. Bij de dames was het heel spannend of ook echtgenote Jenita Hulsebosch de dubbel zou maken. In de finale had haar zus Greta Smit aanvankelijk de leiding maar op 10 meter voor de finish trapte ze in een scheur waardoor ze vrijwel gelijktijdig over de streep kwamen. De finishcamera maakte uit dat Greta een fractie eerder over de meet kwam. Derde werd Linda Verdouw. De televisie uitzending van de Wedstrijd en de andere evenementen is morgenmiddag op SBS 6 te bekijken.

2 februari: De dag van de Alternatieve Elfstedentocht wedstrijd is prachtig begonnen, net als de paar voorliggende dagen. Om 09:00 precies begonnen 191 kanonnen, mannelijke en vrouwelijke, aan 200 snelle kilometers. Vrijwel de hele top van het marathonschaatsen stond aan de start. De finish wordt verwacht rond 14:30 uur. Momenteel beleven we een spannende wedstrijd waarin fel gevochten wordt om de kop van de wedstrijd. Langs de baan bevinden zich duizenden toeschouwers die genieten van het mooie weer en dito wedstrijd!

1 februari update: Een prachtige dag hebben de meeste mensen beleefd. In de ochtend waren de weersomstandigheden ideaal. Net na het middaguur stak er een venijnige wind op die veel schaatsers heeft doen besluiten de Tocht eerder af te breken. Gelukkig is de wind in de tweede helft van de middag gaan liggen waardoor het weer wat dragelijker werd toen de zon verdween en de gevoelstemperaturen begonnen te zakken. Om 17:30 ging de laatste ronde in voor de resterende mensen. Ondanks alle preparatie van ijs waren er veel scheuren in het natuurijs. Dit heeft er toe geleid dat het niet bepaald rustig was in de dokterstent. Morgen de laatste en waarschijnlijk mooie dag op de Weissensee. Enkele honderden kanonnen starten voor de wedstrijd 200 km. De condities waarin de Altenatieve Elfstedentocht verreden wordt worden gelijk aan die van vandaag. Tot slot: er is vandaag een nieuw wereldrecord ijssleeŽn verreden op de Weissensee door de Fin Hannu Vierikko, hij heeft de 10 km verreden in de officieel gemeten tijd van 21 minuten en 18 seconden!

1 februari: 1857 mensen hebben zich ingeschreven voor de grote Toertocht die vanmorgen om 07:00 van start is gegaan. Het heeft de afgelopen dagen goed gevroren (vannacht -17) dus het ijs is steeds beter geworden. Er is een baan uitgezet van 16,6 km, gemiddeld dus iedere 8 meter een schaatser! Het is een prachtige dag, zonnig en koud en wordt nog wind verwacht. Het grootste ijsfeest dat we ooit hebben gehad qua deelnemers in ťťn tocht zal ongeveer om 19:30 uur afgelopen zijn, de laatste ronde mag om 17:30 ingegaan worden. Morgen wordt de Alternatieve Elfstedentocht wedstrijd verreden over 200 km, de start van dit evenement is om 09:00.

31 januari: Gisteren vonden de meeste Nederlanders de sneeuwval heel wat, maar de Oostenrijkers knipperden nauwelijks met hun ogen. Over ťťn ding zijn beide volken het nu eens: vandaag is een werkelijk schitterende dag. De zon schijnt fel uit een onbewolkte hemel en het vriest licht. Ideaal weer, voor meerdere gelegenheden, maar zeker voor een rustdag als deze. Paar oefenrondjes maken voor de grote Toertocht van morgen, lunch op het terras of met de kabelbaan naar boven om  van het uitzicht te genieten. Morgen wordt er soortgelijk weer verwacht, doch de wind zal waarschijnlijk wel meer opsteken. Om 07:00 uur zal de Toertocht starten.

30 januari: Met recht mag de Weissensee vandaag een "Winter Wonderland" heten. Vannacht is het - zoals overigens verwacht - gaan sneeuwen en dat heeft er toe geleid dat ons schaatsparadijs bedekt is met een verse laag van 5 cm sneeuw. Overigens vriest het nog steeds. Vanmorgen om 07:30 uur is de AGM Marathon van start gegaan, uiteraard onder auspiciŽn van de AGM. De wedstrijd over 80 km werd winnend afgesloten door Miel Rozendaal. Jan Kromkamp werd tweede en de laatste plaats op ons ijzig erepodium werd ingenomen door Bas van Hest.
De baan wordt momenteel continu geprepareerd voor de grote Toertocht van aankomende donderdag. Naar het zich laat aanzien met een record aantal rijders, iets dat zeker ook te maken heeft met het afgelasten van de eerste grote Toer. Er staan nu reeds ruim 1.700 mensen ingeschreven en het secretariaat is tot en met morgen open. Wordt gezellig! Morgen is er een rustdag voor de meeste mensen, er staan geen evenementen gepland.

29 januari update: Ondanks het werkijs heeft de Snelle Toer een mooie tijd opgeleverd: 6 uur, 45 minuten en 15 seconden had Dirk Boeve er voor nodig om als winnaar van de Snelle Toer over de finish te komen. Hij was de snelste in de sprint waarin hij Alfred Knikker als 2e en Bruno Plantinga als 3e achter zich liet. Nadat de Snelle Toerrijders binnen waren gekomen was de baan volor de toerrijders die niet gebonden waren aan een finishtijd, maar gingen voor de kilometers. Velen hebben alsnog in een perfecte sfeer hun rondes kunnen maken. Tellen was lastig, met een ronde van 10 kilometer. We zagen veel mensen na doorkomst nog eens goed hun stempels tellen en vervolgens vol goede moed de gemiste ronde ingaan. Men moest 20 rondes afleggen, maar dat hebben ondanks het werkijs veel mensen voor elkaar gekregen. Tot slot vriest het weer flink aan het eind van de middag, de weerberichten zien er goed uit.

29 januari: Vandaag is de dag begonnen op de manier waar iedereen zo naar uitgekeken heeft. Of misschien moeten we zeggen vannacht al, want het heeft goed 10 graden gevroren! Vanmorgen bij de start van het evenement nog -9. Dit betekent dat het ijs nu goed geprepareerd kan worden en alleen maar beter wordt. Om even na 08:00 uur is de Snelle Toer, een wedstrijd over 200 km voor toerrijders, van start gegaan. Ook heeft de SWM de toerrijders die op 27/01 niet hebben kunnen schaatsen de gelegenheid gegeven ook te starten. Uit deze groep zijn enkele honderden van start gegaan.

28 januari: Eindelijk! Er wordt geschaatst op de Weissensee. Vanmorgen is om 07:00 het Open Nederlands Kampioenschap van start gegaan met de Heren A-rijders over 100 km. Er is een baan uitgezet van 4 km, en Eric Hulzebosch had 02:54:50 nodig om als eerste de 20 ronden te voltooien. Tweede werd Henk Angenent en derde Bert Jan van der Veen. Het familiefeest is compleet want een paar uur later werd Hulzebosch' z'n vrouw Jenita Smit eerste bij de dames gevolgd door Greta Smit en DaniŽlle Bekkering als derde. De veteranen hebben hun duel beslist met Piet Lagerwey als winnaar, naamgenoot De Boer als tweede en Jan van 't Zand als derde. De gevoelstemperatuur is nog steeds laag vanwege de scherpe wind. Overdag is het licht boven nul, en afgelopen nacht heeft het gevroren. Momenteel daalt de temperatuur en kan het ijs geprepareerd worden voor de volgende tochten.

27 januari update: Momenteel (19:00 uur) vriest het net niet op de Weissensee. Echter, de vooruitzichten zijn goed en er kan vannacht nog een hoop gebeuren. Het ONK gaat vooralsnog door, maar er wordt vannacht definitief besloten op basis van de ijstoestand. De Ronde van Oostenrijk is afgelast. Dit heeft slechts ten dele met de ijssituatie te maken; de tijdrit was al op verzoek van de ploegleiders van de grote teams al geschrapt vanwege het drukke programma en de afvalrace is geschrapt zodat de AGM-Marathon ongehinderd doorgang kan vinden. Het programma ziet er - ijs en weder dienende, u weet het inmiddels en dus onder voorbehoud - als volgt uit:
Zondag, 07:30 uur start ONK Heren
Zondag, geschat 11:30 start ONK Dames en Veteranen na huldiging heren
Maandag, 08:00 uur start Snelle Toer
Dinsdag, AGM Marathon voor wedstrijdrijders
Woensdag, AGM Marathon voor toerrijders
Voor alle evenementen geldt dat we afhankelijk zijn van de actuele omstandigheden, en over de AGM-tochten wordt momenteel vergaderd dus deze zijn zeker onder voorbehoud. De toerrijders die vandaag alsnog niet hebben kunnen schaatsen wordt de gelegenheid geboden tijdens de Snelle Toer te schaatsen, maar dan zonder tijdslimiet.

27 januari: Het was akelig donker om 05:00 uur vannacht. De Tocht is definitief afgelast omdat het niet voldoende gevroren heeft vannacht. Hierdoor kon het ijs niet geprepareerd worden waardoor de toplaag te slecht was. Hier kan eenvoudigweg niet op geschaatst worden. Overigens is de dikte nog steeds 20 centimeter. Hulde voor alle deelnemers die de teleurstelling zo goed opnemen, men is vol begrip over de beslissing. Ironisch genoeg is het momenteel ijskoud. Door een harde wind en vorst is de gevoelstemperatuur zeer laag. Vanaf heden treedt er een periode van kou in waardoor het ijs weer geprepareerd kan worden. Vooralsnog staat het ONK gepland voor morgen 07:00.

26 januari: Een dag van spanning. Zou de Tocht morgen doorgaan of niet? Vertwijfeld keken mensen naar het ijs en vervolgens naar de lucht. Het weer was bewolkt en de temperatuur boven nul. Enkele mensen draaiden rondjes op het ijs om de benen soepel te houden. 's Middags was er weer een rijdersbijeenkomst waar de SWM bekend maakte dat de Tocht door kon gaan, onder twee voorwaarden: 1) het mocht niet gaan sneeuwen of regenen en 2) het moest enkele graden gaan vriezen in de nacht. Het definitieve besluit zou 's nachts worden genomen en op unieke wijze aan de mensen mee worden gedeeld: als de dorpsverlichting aan zou staan om 05:00 gaat het door, anders niet. We wachten in spanning op de door ons niet te bereiken weergoden....

25 januari: Allereerst excuses dat we u niet eerder hebben kunnen informeren, helaas was er niet eerder een internetverbinding beschikbaar. We beloven de komende dagen u als vanouds te informeren. Te beginnen met een wat minder bericht: vanmiddag is even voor 16 uur door het bestuur van de SWM in nauw overleg met onze ijsmeester besloten de grote toertocht van morgen niet door te laten gaan. De reden ligt in het feit dat het woensdagmiddag is gaan regenen (waarbij het dus ook dooide) waardoor de ijscondities te slecht zijn om te kunnen schaatsen. Deze ontwikkeling is dermate plotseling ingezet dat deze niet voorzien is. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt de toertocht naar aanstaande zaterdag verschoven. Morgen wordt kort voor 16.00 uur beslist of er zaterdag geschaatst kan worden. E.e.a. zal worden meegedeeld op de rijdersbijeenkomst. Momenteel (donderdag, 18:00) vindt overleg plaats met de KNSB over de datum waarop het ONK wordt verreden dat aanvankelijk op zaterdag gepland stond. De weersvooruitzichten voor het komende weer zijn wel goed. Overigens betreft de ijsconditie niet de dikte van het ijs, die is gemiddeld 20 cm. Regen zorgt er echter wel voor dat de toplaag zacht wordt waardoor papijs ontstaat. Een soortgelijke situatie heeft zich vorig jaar tijdens de eerste toertocht voorgedaan waardoor er maar 6 van de 1600 man finishten. Er wordt, ook volgende week, op het kleine meer geschaatst.

SWM, 03-02-01

Verslagen en uitslagen

Dag Datum Naam/soort (verslag) Afstand (km)
(
uitslag)
vr 26-jan Alt. Elfstedentocht (1e toertocht) 200
zo 28-jan Open Nederlands Kampioenschap H:100-D:60-V:75
zo 28-jan Ronde van Oostenrijk: Tijdrit 2.5
ma 29-jan Ronde van Oostenrijk: Alt. Elfstedentocht (snelle toer) 200
di 30-jan AGM Marathon H:100-D:60-V:80
di 30-jan Ronde van Oostenrijk: Afvalwedstrijd  
wo 31-jan Ronde van Oostenrijk: Criterium  
do 1-feb Alt. Elfstedentocht (2e toertocht) 200
vr 2-feb Ronde van Oostenrijk: Alternatieve Elfstedentocht 200: Alle-D-B/C-V

Berichten

02-02-01: Erik Hulzebosch wint ook Alternatieve Elfstedentocht; Gretha Smit snelste vrouw

30-01-01: Miel Rozendaal winnaar AGM Marathon; Gretha Smit wint bij vrouwen

29-01-01: Dirk Boeve wint toerwedstrijd over 200 km

28-01-01: Erik Hulzebosch wint Open NK; vrouw Jenita kampioene bij dames

27-01-01: Vroegere start Open NK

25-01-01: IJs op Weissensee boterzacht; NK uitgesteld

22-01-01: Situatie op de Weissensee

12-01-01: Gratis seminar en product-informatiemiddag

12-01-01: Temperatuur op de Weissensee

12-01-01: Sponsor voor Open NK marathon

08-01-01: IJstoestand Weissensee


www.MARATHONSCHAATSEN.nl