STICHTING WINTER MARATHON

De 13e Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee kan zonder problemen van start gaan. De ‘bikkelaars’ van de lange afstand zien reikhalzend uit naar het treffen op het Oostenrijkse natuurijs, nu de vorstperiode het in Nederland weer laat afweten. "Hoewel de competitie op kunstijs in een behoefte voorziet, gaat er niets boven een wedstrijd op natuurijs", laat Jan Maarten Heideman weten. "Dan heb je niet alleen te maken met je tegenstanders, maar je moet ook een gevecht leveren tegen de elementen. En dat laatste geeft een extra dimensie aan een wedstrijd op natuurijs."

De omstandigheden op de Weissensee zijn goed. Afgelopen zaterdag is het bestuur van de SWM gearriveerd. Zij troffen op het westelijk deel van het meer een dikke ijsvloer aan, die de komende week met het nodige schaaf en borstelwerk tiptop in orde wordt gemaakt. Het ijs op het Kleine Meer is ruim 20 cm dik en ruimvoldoende om de massa schaatsers te kunnen dragen. Op het kleine meer is door ijsmeester Norbert Jank een baan van 16,6 kilometer uitgezet. Voor het ONK zal een traject –reglementair bepaald - tussen de 5 en 7 kilometer worden uitgezet.

Het oostelijke grote meer ligt nog voor meer dan de helft open en zwemmen er de zwanen. Echter een paar nachten met zware vorst kan de situatie veranderen.

Dat betekent in elk geval dat de Alternatieve toertocht voor aanstaande vrijdag en het ONK, dat zaterdag op het programma staat op het kleine meer wordt verreden. De ‘vorst’verwachtingen aan de Weissensee voor de komende dagen zijn goed.

’s Nachts zal het kwik dalen tot –10 graden en lager.

Voor het marathonpeloton zijn de wedstrijden op de Weissensee belangrijk. Er zijn binnen één week twee hoofdprijzen te verdelen. Het ONK op zaterdag en de Alternatieve over 200 kilometer volgende week vrijdag. Deze twee wedstrijden zijn van groot belang omdat de financiële druk op het peloton ongekende vormen heeft aangenomen. Een aantal dikbetaalde rijders staat nog op 0. Heideman won de zesdaagse en niemand twijfelt er aan dat hij ook de competitie op zijn naam zal schrijven. Bert Jan van der Veen zegevierde in het NK op kunstijs. Veel prijzen zijn er niet meer te vergeven.

Deelnemen aan het grootste schaatsevenement ter wereld buiten Nederland (alleen de echte Friese Elfstedentocht is qua omvang groter) op de Weissensee is voor veel schaatsliefhebbers een ‘must’ geworden. Naast de eerder genoemde wedstrijdrijders zullen ruim 3200 toerschaatsers op het 930 meter hoog gelegen bergmeer de ijzers onderbinden. Totaal zullen de komende week zo’n 7500 Nederlanders de dorpen rond de Weissensee bevolken. Een ware invasie derhalve.

Afgelopen zondag waren er al meer dan 1000 toerschaatsers op de Weissensee te vinden.

Ook buiten Nederland heeft men de mogelijkheden van de Weissensee ontdekt. Een groep van twaalf Amerikanen behoort tot de deelnemers. Daarnaast hebben schaatsliefhebbers uit Finland, Engeland, Rusland, Duitsland en Oostenrijk hun koffers gepakt voor hun schaatsreis naar Oostenrijk.

Programma

SWM, 22-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl