AGM Marathon - Weissensee

30 januari 2001

Eerste natuurijszege voor Rozendaal

Miel Rozendaal behoort al ruim acht jaar tot de beste marathonschaatsers van Nederland. De Slager-rijder uit Warmenhuizen slaagde er echter nooit in een wedstrijd op natuurijs op zijn naam te schrijven. Daar kwam dinsdag op de Oostenrijkse Weissensee verandering in. Rozendaal won de AGM-marathon, een klassieker over 100 kilometer.

Rozendaal toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van drie man. Jan Eise Kromkamp en Bas van Hest werden tweede en derde. De AGM-marathon, georganiseerd door de schaatsverenigingen Ankeveen, Giethoorn en Maasland, geldt als opwarmronde voor de alternatieve Elfstedentocht, die vrijdag op de Weissensee plaatsheeft.

Maar de race kan ook worden gezien als revanchewedstrijd op het open Nederlands kampioenschap. De nationale titel werd zondag veroverd door Erik Hulzebosch. Het peloton kreeg echter geen herkansing om hem te verslaan. Hulzebosch stapte na 10 kilometer af. "Te veel last van mijn enkel. Daar ben ik tijdens een training op gevallen. Ik neem nu verder rust om vrijdag te kunnen vlammen", verklaarde Hulzebosch zijn vroegtijdig vertrek.

Het peloton telde nog meer geblesseerde schaatsers. Jan Maarten Heideman (enkel), Ruud Borst (scheenbeen), Jan van Oosterom (snijwond), Haico Bouma (griep) en Piet Kleine (rug) kwamen ook niet in actie. De olympische kampioen op de tien kilometer van Innsbruck (1976) is er het ergst aan toe en keert woensdag terug naar Nederland. Kleine raakte vorige week tijdens een val geblesseerd aan zijn rug. Hij gaat donderdag voor onderzoek naar een ziekenhuis.

De wedstrijd kende een boeiend verloop. Constant werden er vluchtgroepjes geformeerd. Pas na tachtig kilometer viel de eerste grote slag. Negentien rijders ontsnapten en uit die groep reden later zes schaatsers weg: Van Hest, Rozendaal, Kromkamp, Jeroen de Vries, Van der Veen en Pieterse. Het zestal werkte eendrachtig samen en bouwde de voorsprong op de achtervolgers tot ruim een minuut uit.

In de laatste vijf kilometer opende Kromkamp een offensief. Rozendaal en Van Hest waren als enigen in staat om de politieagent uit Wolvega te volgen. "Jammer was dat", zei Kromkamp. "Ik had liever een paar anti-sprinters achter me aangehad. Met Rozendaal erbij was ik er wel zeker van dat ik niet zou winnen. Hij is als enige in staat om supersprinter Heideman te kloppen."

Rozendaal, tweede in de KNSB-competitie, is geen grote held op natuurijs. "Ik richt me nu eenmaal op de kunstijsmarathons. Toen ik hier zondag aan de start van het open NK verscheen, was ik bij voorbaat al kansloos. Ik had dit seizoen helemaal nog niet op natuurijs gestaan. Ik had te veel angst om te vallen en ben na vijftien kilometer afgestapt. Deze overwinning kwam derhalve totaal onverwacht, maar het geeft me wel moraal voor de alternatieve Elfstedentocht. Het is namelijk heel lang geleden, dat ik een goede prestatie in een 200 kilometerwedstrijd neergezet heb", zei de winnaar.

Bij de vrouwen won Gretha Smit. De vriendin van Rozendaal versloeg na zestig kilometer haar enige medevluchter, Esther van der Salm.

ANP, 30-01-01

Uitslagen: Heren - Dames - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl