Alternatieve Elfstedentocht - Weissensee

"Snelle" Toer (200 km) - 29 januari 2001

Dirk Boeve wint toerwedstrijd over 200 km

Vanmorgen om half acht (-10 graden!) stonden er circa 900 blijde gezichten aan de start. Opgewekt vertrokken de snelle toerrijders en de bijschrijvers, schaatsers die zich hadden geschreven voor de in het water gevallen toertocht van vorige week, net even na achten. Grote groepen wedstrijdrijders bleven ronden lang bij elkaar. De groene pakken van Viks Parket controleerden de koers in het begin. Na de helft van de wedstrijd werd het peloton uitgedund en ging het tempo omhoog. Opvallend was het spel van de pas vijftienjarige Kaj Reus uit Winkel die lange tijd het peloton aanvoerde. Een schaatsbreuk maakte helaas een einde aan het opzienbarende optreden van dit schaatstalent.

Na elf ronden ontstond er een kopgroep met Lubbers, De Weirt (BelgiŽ), Plantinga, titelverdediger Boeve en Knikker. Met nog zeven ronden te gaan hadden de vijf een voorsprong van twee minuten op een groep van twintig man. Lubbers en De Weirt konden het beulstempo van de andere leden van de kopgroep niet bij te houden en losten in de finaleronde. Ook de achtervolgende groep was niet opgewassen tegen de samenwerking van het trio. Op drie ronden voor de finish trapte Plantinga zijn schaats krom in een scheur en wist op dat moment dat hij verslagen was voor de titel. Sprinten zat er toen niet meer in. Met een rappe eindsprint pakte de 51-jarige Boeve, die pas vijftien jaar schaatst, Knikker in . Plantinga werd derde.

Boeve met 120 skeeler-overwinningen was al eerder twee keer nationaal skeelerkampioen bij de veteranen: ''Ik ben blij met m'n overwinning, maar mij zien ze hier nooit meer. Ik wil niet doorgaan zoals Jan Roelof Kruithof of een Jeen v.d. Berg. Het is mooi geweest'', aldus Boeve. Ondanks het werkijs heeft de Snelle Toer een mooie tijd opgeleverd: 6 uur, 45 minuten en 15 seconden.

Nadat de Snelle Toerrijders binnen waren gekomen was de baan voor de toerrijders die niet gebonden waren aan een finishtijd, maar gingen voor de kilometers. De hele toertocht was gemoedelijk. Toch haakten veel mensen af vanwege de kwaliteit van het ijs, maar velen hebben alsnog in een perfecte sfeer hun rondes kunnen maken. Tellen was lastig, met een ronde van 10 kilometer. We zagen veel mensen na doorkomst nog eens goed hun stempels tellen en vervolgens vol goede moed de gemiste ronde ingaan. Men moest 20 rondes afleggen, maar dat hebben ondanks het werkijs veel mensen voor elkaar gekregen.

Uitslag

SWM, 29-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl