Alternatieve Elfstedentocht - Weissensee

200 km - 2 februari 2001

Uitslagen: Totaal - Dames - Heren B/C - Veteranen

Erik Hulzebosch wint ook Alternatieve Elfstedentocht; Gretha Smit snelste vrouw

Hoe langer de tocht, hoe slechter het ijs, des te groter de kans op een zege. Er zijn dagen dat Erik Hulzebosch onoverwinnelijk lijkt. Vrijdag was zo'n dag bij de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee.

Daar vlamden zijn ogen en groeide hij uit tot een robotachtige figuur. Hulzebosch won na 200 kilometer schaatsen met gemak de eindsprint van een kopgroep van drie man. Miel Rozendaal en Bert Jan van der Veen werden tweede en derde.

De verliezers vonden elkaar in een alleszeggende blik van verstandhouding. Rozendaal schudde zijn ploeggenoot Van der Veen de hand. "Ongelofelijk dat we met z'n tweeŽn die Hulzebosch niet in de luren konden leggen. Hij pareerde in de finale elke aanval. Het deed hem ogenschijnlijk helemaal niets", sprak Rozendaal teleurgesteld.

Maar het is niet voor niets dat Hulzebosch de bijnaam werkpaard in het peloton heeft verworven. Als geen ander kan hij pijn doorstaan. Dat had hij tijdens het open Nederlandse marathonkampioenschap laten zien. Al zwoegende veroverde hij de nationale titel op de Weissensee. "Dit is een schitterend mooie week voor me. Het wordt tijd om carnaval te vieren", zei de entertainer.

Over zes dagen reist Hulzebosch voor zijn eerste klus af naar het Hongaarse Boedapest voor het WK allround. "Daar zou ik ook wel aan mee kunnen doen. Ik schaats op dit moment sneller dan het licht. Maar in Boedapest moet ik ander werk verrichten. Ik verzorg voor wat sponsors een paar optredens."

Op de Weissensee won Hulzebosch de rit over 200 kilometer in 5 uur 19 minuten en 41 seconden. Dat was geen recordtijd. Een opstekende wind in de slotfase stond dat in de weg. Verder zorgden de omstandigheden op de Weissensee voor een decor van sprookjesachtige schoonheid. Een blauwe hemel strekte zich uit boven een witte droomwereld.

Daarin voelden de tweehonderd schaatsers zich thuis en de wedstrijd was derhalve zeer boeiend. Vele vluchtgroepjes werden geregistreerd. De eerste serieuze kopgroep ontstond na vijftig kilometer. Heideman, Baars, Vergeer, Hulzebosch, Van Hest en Jeroen de Vries verkregen een voorsprong van zo'n twee minuten op het peloton.

Alleskunner Heideman was niet blij met Hulzebosch in de vluchtgroep. "Als hij op kop kwam, konden wij amper volgen. Ik zei nog tegen Hulzebosch: rustig aan kerel, je rijdt alles kapot. Maar mijn waarschuwing hielp niet. Het ritme in de kopgroep werd door het onbesuisde rijden van die mafkees zo verstoord, dat we na ruim honderd kilometer door het peloton werden opgeslokt", foeterde Heideman.

Na 144 kilometer werd de koers opnieuw opengebroken. Ditmaal lieten tien schaatsers, onder wie Hulzebosch, Van der Veen, Kromkamp, Van Meggelen, Rozendaal en Pieterse hun avontuurlijke neigingen de vrije loop. Eendrachtig samenwerkend forceerde het tiental de beslissende slag. De achterblijvers werden op meer dan een achterstand van vijf minuten gezet.

© foto: ANP

Uiteindelijk werd de omvangrijke kopgroep in het verdere verloop van de race behoorlijk uitgedund. Dat kwam door Hulzebosch, die over onuitputtelijke krachten beschikte. Alleen Rozendaal en Van der Veen konden zijn spoor volgen.

De finale was een nerveuze. De ploeggenoten Van der Veen en Rozendaal beloerden hun prooi en bestookten hem vervolgens met demarrages. Hulzebosch gaf geen krimp en stuurde op een eindsprint aan. "Ik blaakte van zelfvertrouwen. De hele race heb ik geen pijntje gevoeld. Ik dacht: als ik win, schaats ik hier ook nog een ereronde van 200 kilometer. Ik voelde me zo sterk vandaag dat niemand mij kon stoppen. Driehonderd meter voor de eindstreep heb ik zelf de sprint aangetrokken. Het geheim? Ja, net zoals vele glaasjes wijn."


Erik Hulzebosch: met overmacht de winnaar

Gretha Smit snelste vrouw

Bij de vrouwen schreef Gretha Smit de alternatieve elfstedentocht op haar naam. De schaatsster uit Rouveen versloeg na 200 kilometer met nauwelijks waarneembaar verschil haar zus, Jenita Hulzebosch-Smit, in de eindsprint. Linda Verdouw werd derde.

Zondag won Jenita het open Nederlands kampioenschap voor haar zus Gretha. "Eigenlijk was deze uitslag niet verwonderlijk", zei de vrouw van Erik Hulzebosch. "Gretha is op de 200 kilometer sterker dan ik. Voor de verhoudingen binnen de familie heb ik wel vrede met deze uitslag. We hebben elk een overwinning op de Weissensee behaald."

Voor de winnares was het een zware beproeving geweest. "Na 100 kilometer was de slag al gevallen. Jenita en ik moesten alleen als vrouwen verder. Onderweg heb ik vaak gedacht; waar zijn we mee bezig. Ik heb toen het verstand maar op nul gezet en ben doorgereden. Ja, tussen de mannelijke achterblijvers", zei Gretha Smit met een lach.

ANP, 02-02-01

Uitslagen: Totaal - Dames - Heren B/C - Veteranen


De winnaars van de laatste 13 jaar: 1989 Dries van Wijhe, 1990 Jan Oliemans,  1991 Hylke Boerstra, 1992 Egbert Vossebelt, 1993 Jan Kooiman, 1994 Erik Hulzebosch, 1995 Lammert Huitema, 1996 Peter de Vries, 1997 Ruud Borst, 1998 Peter de Vries, 1999 Peter Baars, 2000 Arjan Schreuder, 2001 Erik Hulzebosch.

De reeks bij de dames: 1989 en 1990 Alida Pasveer, 1991 Neeke Smit, 1992 Jopie van Wegen, 1993 Neeke Smit, 1994 Duke Zijlstra, 1995, 1996 1997 Klasina Seinstra, 1998 Gretha Smit, 1999 Klasina Seinstra, 2000 en 2001 Gretha Smit.

Weissensee op tv: De uitzending van Weissensee 2001 is te zien op SBS6 zondagmiddag 4 februari tussen 3 en 4 uur.

SWM, 02-02-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl