STICHTING WINTER MARATHON

In vervolg op perspublicaties omtrent de ijssituatie op de Weissensee, gelegen in het Oostenrijkse KarinthiŽ op 960 meter boven de zeespiegel, kan de Stichting Wintermarathon u het volgende melden.

In de afgelopen twaalf jaar dat de SWM de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee organiseert, is het evenement nimmer afgelast. Statistieken die door Norbert Jank – de ijsmeester op de Weissensee – zijn gemaakt, tonen aan dat de periode eind januari/begin februari de meest ijszekere periode is.

In de afgelopen twaalf jaar heeft het evenement zeven keer op het grote meer plaatsgevonden en vijf keer op het kleine meer. Eťnmaal kon zelfs een baan over het grote en het kleine meer worden uitgezet. Het kleine meer heeft overigens een oppervlakte van ruim 2 vierkante kilometer. In het verleden, wanneer er alleen op het kleine meer kon worden geschaatst, was de SWM in staat om daar een parcours van ruim 16 kilometer uit te zetten.

Er is voor de schaatsliefhebbers geen enkele reden tot ongerustheid voor de Alternatieve op de Weissensee. Bij de SWM is wel het realisme aanwezig, dat we een evenement organiseren op natuurijs en dat je daarbij geheel afhankelijk bent van de grillen van de natuur. Echter de eerder genoemde statistische gegevens vormen de basis voor ons vertrouwen.

De recente weervoorspellingen geven aan, dat de ijsvorming de komende dagen weer zal toenemen. De ervaring heeft ons ook geleerd dat op het grote meer pas rond deze tijd is voorzien van een laagje ijs. Als het grote meer eenmaal dicht is gevroren, neemt de ijsdikte per dag toe.

Speculaties of er eind januari op het grote of het kleine meer wordt geschaatst, zijn drie tot vier weken voor het evenement uitermate voorbarig. Vijf nachten van –15 graden of lager (op de Weissensee gebruikelijk) is voldoende om het grote meer van een goed draagbare ijsvloer te voorzien.

Op zondag 20 januari zullen de eerste kwartiermakers aan de Weissensee arriveren en een dag later zal worden besloten op welk meer de Alternatieve 2001 zal worden verreden.

Programma

SWM, 08-01-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl