Open Nederlands Kampioenschap Natuurijs - Weissensee

28 januari 2001

Uitslagen: Heren A - Dames - Veteranen

foto: Meijco van Velzen
Erik Hulzebosch wint Open NK; vrouw Jenita kampioene bij dames

Het hoogstgelegen bergmeer van de Alpen stelde de marathonrijders uiteindelijk niet teleur. Op de Oostenrijkse Weissensee (930 meter) kon na een paar dagen dooi toch het open Nederlands kampioenschap worden gehouden. De titel kwam zondag bij Erik Hulzebosch terecht.

De clown van het peloton toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van negen man. Elfstedenwinnaar Henk Angenent eindigde na 100 kilometer als tweede en Bert Jan van der Veen werd derde. Een etmaal voor het open NK sprongen de jonkies Martijn Kromkamp en Patrick Schmitz als berggeiten over de boterzachte ijspiste. Van schaatsen was geen sprake, klunen kwam meer in de richting. De titelstrijd dreigde een klucht te worden.

"Sorry, is hier ergens een ijsbaan", vroeg de oudste man van het peloton, Piet Kleine, zich zaterdag bij het betreden van het meer af. De bestuurders van de schaatsbond bleven halsstarrig vasthouden dat het open NK zonder problemen op zondag gehouden kon worden. Die wijsheid hadden ze gekregen van ijsmeester en weerman Norbert Jank. "De wind komt vannacht uit de juiste hoek. Eerst een beetje sneeuw en vervolgens komt er een koufront aan", voorspelde Jank. Geen enkele schaatser geloofde hem.

Ook Erik Hulzebosch niet. Desondanks ging hij 's nachts een paar keer aan de wandel richting ijspiste. "Om 12 uur was het nog prutijs. Ik ben toen maar een paar wijntjes gaan drinken. Ik dacht: het wordt toch niks met dat NK." Enkele uren later ging Hulzebosch weer poolshoogte nemen. Als in een kerstdroom vielen er sneeuwvlokken uit de lucht en was het ineens koud geworden. "De schrik sloeg me om het hart. Moet ik vandaag toch nog vol aan de bak, dacht ik."

Om half 8 stond Hulzebosch samen met 115 deelnemers aan de start van het NK. Allemaal waren ze gretig. Bijna een week lang hadden de marathonschaatsers gewacht op goed berijdbaar ijs. Voor Piet Kleine kwam dat nog te vroeg. Hij haakte al na een kilometer af. "Ik heb teveel last van een rugblessure die ik twee weken geleden opliep bij een val in Amsterdam", verklaarde Kleine zijn aftocht. Andere favorieten als De Ronde, Ruitenberg, Rozendaal, Huitema en Gaasenbeek volgden enige tijd later het voorbeeld van Kleine.

Gaasenbeek, die vorig seizoen enkele bevroren tenen opliep tijdens de Finse alternatieve Elfstedentocht, reed met verwarmingsapparatuur aan zijn schaatsen. "Mijn tenen verkrampten daardoor. Ik had enorme zweetvoeten. Ik heb nog te weinig met dit nieuwigheidje getraind", zei Gaasenbeek.

De wedstrijd was boeiend. Constant werden vluchtgroepjes geformeerd. Vooral Jan Eise Kromkamp en diens zoon Martijn waren erg actief. Het tweetal kreeg na ruim 30 kilometer gezelschap van Stam en Aerts. De vier koplopers, volgend seizoen allen sponsorloos, werden lange tijd gevolgd door de snorrende tv-camera's van de NOS. Maar een succesvolle tv-spot werd het niet. Het viertal bleek niet bestand tegen het jagende peloton.

In de finale, met een kopgroep van negen man, opende Bas van Hest het offensief. Hulzebosch zette 1500 meter voor de finish de eindsprint in, op jacht naar de Brabander. "Ik stond voor een dilemma. Als ik niks zou doen was ik tweede geworden. Nu nam ik ook het risico om Angenent en Borst in een zetel naar de meet te brengen. Gelukkig liep het anders. Ik haalde net voor de eindstreep Van Hest in en verder kon niemand me meer bijhouden. Vandaag voelde ik me beresterk. De 100 kilometer was voorbij, voordat ik er erg in had", glunderde de winnaar. Die liet zich in 1990 (Plansee) en in 1993 (Maasland) ook al tot nationaal kampioen kronen.


© foto: ANP

"Ach, het is een paar weken genieten en dan is het weer over", sprak Hulzebosch uit ervaring. "Ik had liever de Elfstedentocht gewonnen. Dat blijft je langer bij. Maar ik ben ook wel eens als tweede geŽindigd. Wanneer dat was, weet ik niet meer", knipoogde Hulzebosch tegen Angenent, de Elfstedenwinnaar van 1997. "Ik heb geen moeite met zo'n opmerking", reageerde Angenent. "Erik maakte destijds tactisch gezien geen enkele fout. Alleen had ik toen een betere sprint in de benen. Vandaag was het net andersom."


Vrouw Jenita kampioene bij dames

Goed voorbeeld doet goed volgen. Drie uur nadat Erik Hulzebosch zich op de Oostenrijkse Weissensee tot Nederlands marathonkampioen had laten kronen, veroverde zijn echtgenote Jenita Hulzebosch-Smit de open titel bij de vrouwen. Zus Gretha Smit maakte vervolgens het familiefeest compleet, zij finishte na zestig kilometer als tweede.

De twee zusters hadden een voorsprong van enige minuten op het peloton. In de eindsprint was Jenita Hulzebosch-Smit de snelste. Danielle Bekkering won de massaspurt. Het Wilhelmus werd al lange tijd niet meer gespeeld voor Hulzebosch-Smit. In 1998 was ze de beste op kunstijs en een jaar later eiste ze de nationale natuurijstitel op. Vorig seizoen ging het echter mis. Een gecompliceerde enkelbreuk hield haar lange tijd aan de kant.

Inmiddels voelt Hulzebosch-Smit zich weer de oude. Op de Weissensee maakte ze samen met haar zus enorme indruk op haar concurrenten. Gelijk na het startschot gingen de twee boerendochters uit Rouveen op avontuur. Niemand uit het peloton had de kracht om hen te achterhalen. "We hebben gewoon ons eigen tempo gereden. Daar raak je niet zo vermoeid van. Voor de beslissende eindsprint zeiden we tegen elkaar: "We moeten nu bepalen wie de sterkste is. Gelukkig was ik dat", grijnsde de oudste zus.

De omstandigheden bij de vrouwen waren aanmerkelijk minder dan bij de mannen. Door oplopende temperaturen was het ijs zacht en nat geworden. "Ik snap niet dat wij vrouwen niet tegelijk met de mannen konden starten. De schaatsbond heeft dat zomaar beslist. De KNSB heeft alleen maar oog voor de mannen. Dat doen ze om te kunnen scoren bij de NOS. Eigenlijk is dat te gek voor woorden. Wij doen ook ons best. Maar wij vrouwen worden niet voor vol aangezien", siste Hulzebosch-Smit woedend.

De overwinning bij de veteranen ging naar Piet Lagerweij.

ANP, 28-01-01

Uitslagen: Heren A - Dames - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl