Warning: Use of undefined constant display_errors - assumed 'display_errors' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vh6232/1/marathonschaatsen.nl/php/verslag.php on line 3
uitslag

Noordelijke Accountantsunie Bokaal - 22 november 2003 - Assen

Uitslagen en Klassementen: Heren B - Heren A - Veteranen

Michaud de sterkste in Assen

Cedric Michaud heeft in Assen een nieuwe zege aan zijn totaal toegevoegd. In Assen nam hij revanche voor de verloren sprint vorige week in Den Haag en won de spurt van een kopgroep van 18 rijders, die een ronde voorsprong had genomen op het peloton. Roel van Hest werd tweede, voor Jan-Maarten Heideman, die hiermee wel klassementsleider blijft.

De marathon in Assen werd halverwege de wedstrijd opengebroken. Nadat eerdere vluchtpogingen van Cedric Michaud, Jeroen de Vries, Bertjan van der Veen, Herwin Huisman, Jan van Oosterom, Kurt Wubben, Lars Hoogenboom, Frans de Ronde en Arjen Becker tevergeefs bleken, reed er na ongeveer 50 rondes een groep van 20 rijders bij het peloton vandaan. Onder hen bevonden zich de meeste toppers uit het klassement, veelal ondersteund door ploeggenoten, zodat de groep de ruimte kreeg om het peloton te dubbelen. Niet in de groep bevond zich echter Arjan Stroetinga. De leider in het jongerenklassement, die voortvarend was gestart in de Essent Cup-competitie, moest later zelfs de wedstrijd staken met geirriteerde scheenbenen. Blijkbaar gaan de inspanningen van de laatste weken toch zijn tol vergen.

De sprint van het peloton werd verrassend gewonnen door Arjan Smit. De Nijevener, die nog tot en met het WK in Venezuela op 9 november op skeelers heeft gestaan, was ook gedurende zijn eerste schaatsmarathon al meteen aanvallend en bleek zijn skeelerspecialisme moeiteloos op schaatsen over te kunnen brengen. Een groep van 18 rijders - er waren inmiddels nog 2 rijders teruggevallen - ging daarna de finale in over 10 extra rondes. Jeroen de Vries zocht meteen de aanval en had al snel 100 meter voorsprong op zijn achtervolgers. Hij kreeg nog gezelschap van Henk Angenent, maar ook met zijn tweeёn slaagden ze er niet in om uit de greep van de anderen te blijven. Met name Rene Ruitenberg zorgde ervoor dat het gat weer werd gedicht. Cedric Michaud profiteerde hier vervolgens dankbaar van en, op kop gezet door Erik Hulzebosch, liet hij in de laatste ronde niemand meer langszij komen en boekte zo zijn 21e kunstijszege.

De dames reden vandaag niet in Assen. Morgen wordt er in Thialf na afloop van de World Cup-wedstrijden een demonstratie-marathon gereden met ongeveer 40 (veelal buitenlandse) langebaanrijders (info). Volgende week is de 8e Essent Cup Marathon in Deventer (programma).