Dasia Marathon - Haarlem

13 januari 2001

2e cupzege voor Cedric Michaud

Zodra de wind uit het oosten komt, begint het bloed van de marathonschaatser te koken. Bij de aanvang van de kwakkelwinter, die rond de kerstdagen begon, hadden ze alleen nog maar in Veenoord op natuurijs gestaan. Mogelijk beginnen ze deze week al aan andere wedstrijden op natuurijs.

Zaterdag hadden de lange-afstandsmannen hun onderkomen nog even op de kunstijsbaan van Haarlem. Daarop werd de veertiende wedstrijd van de KNSB-competitie verreden. Na de overwinning vrijdag in Assen ging Cêdric Michaud op herhaling.

De Fransman toonde zich de snelste in de massasprint. Klassementsleider Jan Maarten Heideman eindigde met nauwelijks waarneembaar verschil op de tweede plaats. Miel Roozendaal legde beslag op de derde plaats.

Als de marathon wordt bevroren is Michaud oppermachtig. Behalve Heideman kan niemand in de schaatsende meute hem de baas in de massasprint. Na de zeges in Assen en Haarlem had hij dat al eerder in Groningen laten zien. Tijdens de saaie wedstrijd in Haarlem sprong Michaud uiterst zuinig met zijn krachten om. "Ik gokte op de massasprint", verklaarde hij zijn passieve manier van schaatsen.

Toen het peloton in de finale op gang gebracht werd door het team van Wehkamp, om kopman Heideman in stelling te brengen, kroop Michaud heel slim achter Heideman. Op het laatste rechte stuk naar de finish was het dringen geblazen. Heideman leek met de zege aan de haal te gaan, maar Michaud sloeg met een soort karatetrap zijn schaats als eerste over de eindstreep. Het verschil was volgens de finishfoto slechts enkele centimeters.

"Ik had hier vandaag zeker gewonnen", sprak een teleurgestelde Heideman. "Maar ik maakte zo'n dertig meter voor de eindstreep drie misslagen. Nee, ik ben absoluut niet blij met mijn tweede plek. Ik had hier vandaag liever mijn tiende seizoenzege veilig gesteld."

Zege voor Jenita Hulzebosch in Haarlem

Jenita Hulzebosch-Smit heeft zaterdag in Haarlem de dertiende schaatsmarathon van de KNSB-competitie gewonnen. De rijdster uit Loozen vormde samen met haar jongere zuster Gretha Smit een klasse apart. Het tweetal had twee ronden voorsprong op het peloton. In de eindsprint toonde de vrouw van Erik Hulzebosch zich de sterkste. Het was haar vijfde seizoenszege, vijf minder dan de lijstaanvoerder van het klassement, Gretha Smit.

ANP, 13-01-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl