Wedstrijden in Canada gaan toch door
 
De wedstrijden in Canada, die in de week van 22-28 februari 2004 waren vastgesteld, gaan alsnog door. Althans als blijkt dat er voldoende rijders willen deelnemen. Na de beslissing vorige week woensdag van de VMS om geen rijders naar Canada te sturen, maar naar het gelijktijdige evenement in Finland, besloot de Canadese organisatie af te zien van het officieuze WK in Calgary en de 200 km-wedstrijd op Sylvan Lake.

"Maar we hebben veel reacties gehad van zowel rijders, ploegleiders als sponsors, die het erg jammer vonden en graag hadden willen komen. We dachten dat de VMS een afspiegeling vormde van het A-peloton, maar dat blijkt niet zo te zijn. We vragen ons daarom af hoeveel rijders echt achter het VMS-besluit staan. Daarom gaan we alsnog door om iedereen in de gelegenheid te stellen een eigen keuze te maken.", verwoordde Ron Mulder het gewijzigde standpunt.

Hij vervolgt: "Er zijn ook ploegen die helemaal niet naar Finland blijken te gaan en die willen we natuurlijk graag ons alternatief aanbieden. En daarnaast zijn er nog veel ongesponsorde rijders en sponsors die geen lid van de VMS zijn. Verder zijn we niet onder de indruk van de argumentatie van de VMS. Het Finse tv-contract is nooit ter sprake geweest en de tv komt heus ook wel naar Canada als daar voldoende deelname is. Daarnaast hebben we vorig jaar laten zien dat we de organisatie aankunnen. En als je het hebt over internationalisatie dan is dit natuurlijk een unieke mogelijkheid. Evert van Benthem was enorm teleurgesteld in de beslissing van de VMS en ook voor hem gaan we door. Kortom, na de tegenslag van vorige week gaan we vol enthousiasme verder met zowel de organisatie van het WK als de 200 km-wedstrijd. We willen iedereen die wil komen dan ook van harte uitnodigen en een passende regeling aanbieden om dit mogelijk te maken. Dit geldt met name ook voor de ongesponsorde rijders."

Met deze wending is weer een nieuw hoofdstuk aan de kwestie toegevoegd. De organisatie in Canada gaat hiermee de "concurrentie" aan met Finland (en de VMS) en de vrije markt kan zijn werk doen. Ook de KNSB heeft eerder aangegeven de keuze aan de rijders te laten en hoewel het officieuze WK niet op de KNSB-kalender vermeld staat, lijkt van een startverbod geen sprake. Hoeveel schaatsers er uiteindelijk voor wie zullen kiezen blijft natuurlijk de grote vraag en ook of de VMS in zijn geheel bij Finland blijft.  We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

© marathonschaatsen.nl (Jan Zwanenburg), 20-10-03

Zie ook:

Evert van Benthem: schaatsers blijven welkom
Geen marathonwedstrijden in Canada

VMS kiest voor Finland
 


www.MARATHONSCHAATSEN.nl