Geen marathonwedstrijden in Canada

De organisatie van de evenementen in Canada is niet te spreken over de stellingname van de VMS inzake de kwestie over de gelijktijdige 200 km-wedstrijden in Finland en Canada. Woordvoerder Ron Mulder, die via Referee Sportsmarketing deel uitmaakt van de organisatie, noemde het besluit van de VMS om naar Finland te gaan dan ook kortzichtig. "We hebben het initiatief van de VMS als bemiddelaar geaccepteerd in de veronderstelling dat zij het belang van de evenementen in Canada voor de internationale ontwikkeling op de juiste waarde zouden inschatten. We respecteren dan ook het besluit van de VMS, maar vinden het erg kortzichtig en zijn hierin erg teleurgesteld. Hiermee gaan we weer 10 jaar terug in de tijd. We gingen ervan uit dat de VMS open zou staan voor nieuwe mogelijkheden om het marathonschaatsen ook op langere termijn in de wereld meer aanzien te geven. Het besluit staat ook haaks op de gewenste internationalisering die de KNSB voorstaat. Wij hadden in ING-Canada een goede sponsor voor het officieuze WK in Calgary en daarbij mensen in de organisatie betrokken die straks ook een belangrijke rol spelen bij de Olympische Spelen in Vancouver in 2010. Een ideale kans dus om marathonschaatsen als demonstratiesport op de Olympische agenda te krijgen."

Over het feit dat de beide wedstrijden uiteindelijk op dezelfde dag op de KNSB-kalender kwamen, is Mulder duidelijk: "Iedereen was vorig jaar erg enthousiast over het initiatief van Evert van Benthem, de KNSB voorop. Wij hebben onze data al in maart aan de KNSB bekendgemaakt, mede op basis van het ons toen bekende gegeven dat Finland een week later zou zijn. Bovendien wilden we niet concurreren met de Nederlandse wedstrijden. Naar aanleiding daarvan heeft de KNSB de cupcompetitie een week eerder laten eindigen. Later bleek dat Finland in hetzelfde weekend stond geprogrammeerd. Dat was ook nieuw voor ons. Onze evenementen een week verschuiven konden en wilden we niet. In maart is de vorstkans al aanzienlijk kleiner en bovendien waren we al vergevorderd met de organisatie. Het is jammer dat op het moment dat er dan echt een keuze gemaakt moet worden de KNSB afhaakt".

Mulder geeft verder aan dat het voor wat hen betreft nu over is met het organiseren van buitenlandse marathonwedstrijden."Wij organiseren helemaal geen officieus WK en 200-km wedstrijd meer in Canada. Nu niet en later ook niet. We hebben het, na anderhalf jaar intensief bezig te zijn geweest, nu wel gehad. De toertochten gaan nog wel gewoon door, maar voor de wedstrijden is geen plaats meer. Het is over en uit. Er is veel geld mee gemoeid en dan is dit een erg teleurstellende afloop. Finland zal wel blijven bestaan, maar daar schiet het marathonschaatsen internationaal gezien weinig mee op. We vinden het jammer voor de rijders die wel iets nieuws wilden en graag hadden willen komen. En die zijn er genoeg. Maar de VMS heeft blijkbaar een monopolie-positie en frustreert hiermee de vrije markt. Ik ben al jaren, dag in dag uit, bezig met sponsors en sportmarketing, maar dit kan ik even niet begrijpen."

Zie ook: VMS kiest voor Finland

© marathonschaatsen.nl (Jan Zwanenburg), 16-10-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl