VMS kiest voor Finland

De Vereniging van Marathon Sponsors (VMS) heeft laten weten dat zij in de kwestie rondom de 200 km-wedstrijden in Finland en Canada heeft gekozen voor Finland. Beide wedstrijden staan gepland in het weekend van 28 februari 2004 en de KNSB had zich afzijdig gehouden van een voorkeurskeuze. Zodoende werd het probleem op het bordje van de rijders (en sponsors) gelegd. Deze zien nu dus af van deelname aan de tocht van Evert van Benthem in Canada.

Toon Gerbrands, sinds kort voorzitter van de VMS, stelde zich woensdagmiddag voorafgaand aan de openingsmarathon in Alkmaar resoluut op: "Ik heb de afgelopen weken diverse bemiddelingspogingen ondernomen om tot een aanvaardbare oplossing te komen, maar ik wilde me ook niet als rechter laten gelden. We juichen het natuurlijk toe dat er in Canada een 200 km-wedstrijd is bijgekomen en hadden er ook graag naar toe gewild. Maar we kunnen natuurlijk maar op één plaats tegelijk zijn. In de diverse besprekingen hebben we alle scenario's doorgenomen en eigenlijk was er al een compromis gevonden. Om het jaar zou de organisatie wisselen, het ene jaar Finland, het andere jaar Canada. Heikel punt bleef echter wie hiermee in 2004 zou mogen beginnen en hier kwamen we niet uit. Het ging zelfs zo ver dat beide organisatoren zeiden dat, als ze in 2004 geen volwaardige wedstrijd konden organiseren, ze er helemaal de brui aan zouden geven. Wij hebben vervolgens als VMS een keuze gemaakt, welke wordt gedragen door alle leden van de VMS. We wilden nu eenmaal tijdig duidelijkheid hierover en geen versnippering van rijders over beide wedstrijden. De keuze voor Finland is gemaakt op basis van het Finse tv-contract met de NOS,  de oudste rechten en het afbreukrisico. Finland heeft zich al jaren bewezen en Canada heeft eigenlijk nog helemaal geen ervaring. De kosten hebben bij de keuze geen rol gespeeld. Voor ons is het boek hiermee voor dit seizoen dicht, ook al komt Canada alsnog met een andere optie. In principe gaan we in 2005 naar Canada, maar dat hangt natuurlijk ervan af of er dan nog wel iets georganiseerd wordt. Wij weten dat natuurlijk nu ook niet."

Gerbrands had nog wel een verwijt richting KNSB: "De kalender zoals die is opgesteld door de KNSB had eerder met ons besproken moeten worden, zodat we dit probleem eerder gezamenlijk hadden kunnen aanpakken. Omdat nu niemand meer iets deed, hebben wij (VMS) het maar opgepakt, maar zo hoort het natuurlijk niet". Ook anderen waren van oordeel dat de KNSB meer sturend had moeten optreden en dat Canada als nieuwkomer meer respect had moeten tonen voor het bestaande evenement in Finland. 

De organisator van Finland, Jan Streek, was uiteraard content met de beslissing van de VMS. "Wij organiseren nu voor de 28e keer de wedstrijd in Finland en begrijpen absoluut niet waarom Canada in hetzelfde weekend gehouden moest worden. Wij hebben onze wedstrijd al vroeg in het voorjaar bij de KNSB aangemeld en zijn ook gebonden aan de organisatie in Finland, want er zijn dan ook andere wedstrijden. Ik denk dat we meer dan ons best hebben gedaan om mee te werken aan een oplossing, maar die datum stond nu eenmaal vast."
Wat Streek wel betreurt is het feit dat sectie-voorzitter Heinze Bakker vorige week bij de persconferentie heeft laten weten dat zijn organisatie geen lid zou zijn van de KNSB en dat mede daarom de KNSB geen bemiddelende rol kon vervullen. Zijn organisatie is volgens hem namelijk al jaren lid en hij had dan ook zeker op een beschermde status gerekend.

Uiteraard zijn we ook benieuwd naar de reactie van de organisatie in Canada en of nu werkelijk de wedstrijd daar wordt geannuleerd. Zij waren woensdag echter niet meer voor commentaar bereikbaar, maar we houden u op de hoogte.

© marathonschaatsen.nl (Jan Zwanenburg), 15-10-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl