Wedstrijdverslag; 06-03-99; Groningen; Finale Unox-Cup

Uitslagen: Heren A, Dames, Heren B, Veteranen
Eindklassementen: Heren A, Dames, Heren B, Veteranen

Henk Angenent wint Unox-cup

De eeuwige roem kweekte Henk Angenent op de Bonkevaart. Op 4 januari 1997 bereikte de spruitjeskweker het hoogtepunt uit zijn schaatscarriére met de zege in de Elfstedentocht. Zaterdag was er opnieuw een hoofdprijs, al was het op kunstijs. Angenent veroverde in Groningen de KNSB-Cup, een competitie over negentien wedstrijden, waarvan hij er niet eentje won.
,,Een rijder van de regelmaat'', noemde Angenent zichzelf. Toch kende hij het afgelopen seizoen kwetsbare plekken. Zoals de massasprint. Zijn grootste concurrenten Rob van Meggelen en Jan Maarten Heideman hadden het derhalve tijdens de finalerace over honderd ronden op een massale aankomst aangestuurd. Angenent raakte niet in paniek en eindigde als tweede, terwijl hij de dagzege aan Van Meggelen gunde. Miel Rozendaal werd derde en Jan-Maarten Heideman vierde.
De erelijst van de KNSB Cup heeft eindelijk een Elfstedenwinnaar opgeleverd. Niemand had daar voor dit seizoen rekening mee gehouden. Vorig jaar was Angenent nog vol twijfel over zijn eigen kunnen, bijna wanhopig zoekend naar zijn verloren gewaande krachten. Aanpassingsmoeilijkheden met de klapschaats en gezondheidsproblemen waren de oorzaken.
De medische klachten kon Angenent zichzelf aanrekenen. Na de Elfstedentocht liep hij een zware verkoudheid op. Eigenwijs als hij is, weigerde hij een penicillinekuur en gunde zichzelf geen rust. ,,Dat is heel dom van me geweest. Ik heb daardoor een jaar last van bronchitis gehad. Medische testen wezen uit dat mijn longinhoud met een halve liter was verminderd.''
Angenent (31) herstelde weer en liet de concurrentie het afgelopen seizoen naar adem happen. Hij was in de competitie verreweg de beste, koos constant de aanval en had de kracht om bijna elke ontsnapping persoonlijk te verijdelen. Zijn beste klasseringen waren twee keer de tweede en eenmaal de derde plaats.
Verder eindigde hij elke wedstrijd bij de eerste elf van de daguitslag. Alleen een triomf ontbrak. Angenent is daarmee op de erelijst van de KNSB Cup overigens niet de enige. Ook de Rus Oleg Bozjev won in 1991 de beker zonder een dagzege. Zijn grootste concurrenten, Van Meggelen en Heideman, maakten een diepe buiging voor Angenent. ,,We hadden hem in de massasprint willen verrassen. ,,Uitgerekend vandaag was hij daar ook goed in.
Heel knap van Angenent'', vond Van Meggelen, die op tien punten achterstand als tweede in het klassement eindigde. Ook Heideman (derde) sprak met lof over Angenent. ,,Hij heeft de Cup meer dan verdiend gewonnen. Hij is een vechter die nooit van ophouden weet.''
In tegenstelling tot zijn vrouwelijke collega Klasina Seinstra, de Elfstedenwinnares die zaterdag stopte met marathonschaatsen, is Angenent nog lang niet uitgeschaatst. Hij voert de trainingsarbeid op en gaat minder werken. De helft van zijn bedrijf wordt verkocht en de melkmachines voor zijn veertig koeien zijn gemoderniseerd. ,,Dat scheelt me per week veertig van de tachtig werkuren. Ik kan dus meer trainen. Dat moet ook, want het marathonschaatsen wordt steeds professioneler.''
Volgend seizoen maakt Angenent deel uit van Frisia Financieringen, het team dat wordt gesponsord door AZ-voorzitter Scheringa. Op papier is die ploeg met Kromkamp, Kleine en Ruitenberg de sterkste van het peloton. Angenent gaat op jacht naar zijn tweede KNSB Cup. ,,We moeten maar kijken hoe het loopt. Als Rene Ruitenberg na een aantal wedstrijden beter presteert dan ik, word ik zijn knecht.''

Klasina Seinstra neemt afscheid met cupwinst

De Elfstedenkoorts komt niet meer terug bij Klasina Seinstra (30). De winnares van de tocht der tochten in 1997 reed zaterdag in Groningen haar laatste rondje als wedstrijdschaatsster. In de dertiende KNSB-marathon ging Petra de Boer als eerste over de finish, gevolgd door Seinstra die daarmee de Cup verzilverde. Seinstra won het klassement eerder in '96 en '97. Sandra de Ronde werd tweede in het klassement en Petra de Boer derde.
Emotioneel was Seinstra niet bij haar afscheid. ,,Het waren mooie jaren. Ik heb er nu geen moeite mee om te stoppen. Ik heb alles gewonnen wat er te winnen viel.'' Seinstra heeft het te druk met haar slagerij en gezinsleven. De Friezin beschouwde het afgelopen seizoen als haar afbouwjaar. Desondanks won ze zes KNSB-marathons en werd ze winnares van de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkese Weissensee.
Seinstra was voor de wedstrijd over vijftig ronden een beetje misselijk van de zenuwen geweest. Steeds moest zij denken aan een desastreuze val, waardoor Sandra de Ronde de Cup zou winnen. ,,Ik had faalangst. Het verschil tussen ons bedroeg slechts elf punten.
Het was dus linke soep. Vooral toen ik zeshonderd meter voor de finish bijna ten val kwam. Gelukkig bleef ik in balans, maar ik verloor kostbare meters. Anders had ik misschien gewonnen. Erg vind ik dat niet. Ik heb immers de Cup. Gelukkig is de druk om goed te presteren nu definitief weg.''

Harry Kuipers winnaar Unox-cup bij Heren B

In de eerste wedstrijd van de Unox-cup finales is Harry Kuipers erin geslaagd zijn leidende positie in het klassement te handhaven om daarmee de cup bij de B-rijders mee naar huis te nemen. Martijn Hulsinga won de laatste wedstrijd door de sprint van een kopgroep van 5 te winnen. Jan van Oosterom was over het gehele seizoen genomen de meest strijdlustigste rijder.

Piet Griffioen wint cup bij Veteranen

Ook bij de Veteranen wist de leider in het klassement zijn positie in de finale-wedstrijd te handhaven. Piet Griffioen werd daarmee de nieuwe eigenaar van de Unox-Cup. De laatste wedstrijd werd gewonnen door Luut Broens, die in z'n eentje een ronde voorsprong had genomen.

Uitslagen: Heren A, Dames, Heren B, Veteranen
Eindklassementen: Heren A, Dames, Heren B, Veteranen

Bron: ANP/Jan Zwanenburg (6/7-03-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl