© foto: ANP

KNSB Cup Finale - Assen

21e KNSB Cup Marathon - 24 februari 2001

Jan Maarten Heideman wint opnieuw KNSB-Cup

De ene legende nam afscheid en een andere vedette voegde alweer een titel aan zijn palmares toe. Piet Kleine reed zaterdag in Assen zijn laatste rondje als wedstrijdschaatser. Jan Maarten Heideman presenteerde zich tijdens de finalerace van de KNSB-competitie als de perfecte ceremoniemeester.

De fysiotherapeut uit Oldebroek had de regie volledig in handen. Hij werd negende en veroverde de beker. Rob van Meggelen eindigde in het eindklassement als tweede, nipt voor Miel Rozendaal. De dagzege was voor Henk Angenent. De Elfstedenwinnaar van 1997 toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van zeven man. Jeroen de Vries en Cedric Michaud werden tweede en derde.

De tijd leek een jaar stil te hebben gestaan. Heideman won net als vorig seizoen het eindklassement. Desondanks kreeg zijn prestatielijst een lager cijfer. Hij boekte vorig jaar negen overwinningen in de competitie, dit seizoen waren het er slechts vijf. Zijn concurrenten kregen beter in de gaten hoe ze de alleenheerser van het marathonschaatsen moesten bestrijden.

"We hebben constant de aanval op hem geopend. Hij werd gesloopt", zei Henk Angenent, de Cup-winnaar van 1999. "Bovendien hebben we hem met z'n allen niet meer in een fauteuil naar de finish gebracht", reageerde Peter de Vries, die in 1998 de beker won. "Hij heeft het veel moeilijker gekregen, omdat alle schaatsers in het peloton harder trainden dan voorgaande jaren. Het niveau is erg omhoog getild", vond René Ruitenberg, die het klassement in 1997 won.

Heideman gaf zijn drie voorgaande klassementswinnaars helemaal gelijk. "Ze hebben het me behoorlijk lastig gemaakt. Het hele seizoen ben ik goed in vorm geweest, maar dat betekende niet dat ik zomaar eventjes een wedstrijd kon winnen. Er waren vaak groepjes die tegen me reden, ik kon dan niets uitrichten. Ja, het was een mooi spel. Maar uiteindelijk heeft de beste toch weer gewonnen", gniffelde Heideman.

Het marathoncircus trok 21 dagen lang dwars door Nederland, voor in totaal 880 ijskilometers. De finale in Assen had alles in zich om een thriller te worden. Er waren vier kanshebbers voor de eindoverwinning. Heideman was met 331,5 punten lijstaanvoerder en Bert Jan van der Veen stond met 311 punten op de vierde plaats. De schaatsers uit de top van het klassement moesten de kunst van de elementaire optelsom goed beheersen om voor de eindzege in aanmerking te komen. De nummer een kreeg drie punten meer dan de nummer twee. De bonuspunten werden vervolgens trapsgewijs alleen onder de eerste vijf schaatsers verdeeld.

Het paste precies in Heidemans straatje, zoals de wedstrijd zich ontwikkelde. Zeven ongevaarlijke schaatsers voor het klassement, onder wie Angenent, Kleine, Gaasenbeek en Huitema, wisten op de helft van de verlengde marathon over 150 ronden het peloton te dubbelen.

"Dat was voor mij zeer gunstig. De bonuspunten waren vergeven en ik hoefde me opeens niet meer te klasseren. Ik had de cup al veilig gesteld", zei Heideman, die vanaf de eerste wedstrijd het oranje leiderspak niet meer afstond. De situatie in de wedstrijd veranderde niet, zodat de winnaar van de slotmarathon in Assen uit de kopgroep van zeven rijders moest komen. In de finale opende Kleine het offensief. Maar hij kreeg geen ruimte. Toch liet de oudste man van het peloton zich niet ontmoedigen en koos nog twee keer de aanval. De Fransman Michaud en de Brabander Van Hest haalden hem terug.

"Die jongens begrepen het niet. We hadden Kleine gewoon solo naar de eindstreep moeten laten rijden", zei winnaar Angenent. Zijn ploeggenoot Kleine was het daar niet mee eens geweest. "Als ik gemerkt had, dat ze me de zege cadeau wilden geven, was ik met opzet gevallen. Ik doe niet aan verlakkerij." Piet Kleine nam daardoor met een verdienstelijke zevende plaats afscheid van het marathonpeloton. Na afloop kreeg Kleine een gouden KNSB-onderscheiding als verdienste voor zijn gehele schaatsloopbaan.

Gretha Smit wint KNSB-cup

Gretha Smit heeft de KNSB-Cup geprolongeerd. De schaatsster uit Rouveen ging tijdens de finalemarathon weer ouderwets tekeer. Ze ontsnapte vijftien ronden voor het einde uit het peloton en reed solo naar de finish. Het was haar negende zege in de competitie. Danielle Bekkering werd tweede. In het eindklassement werd haar (zwangere) zus Jenita Hulzebosch-Smit tweede en Petra de Boer derde.