Pronk Keukens Marathon II - Alkmaar

20e KNSB Cup Marathon - 17 februari 2001

Miel Rozendaal wint voorlaatste Cup Marathon

Jan Maarten Heideman schaatst fluitend naar de eindoverwinning in de KNSB-competitie. De veelvraat uit Oldebroek is de beste rekenmeester in het peloton. Drie concurrenten kunnen het hem nog een beetje lastig maken. De minst gevaarlijke van het drietal, Miel Rozendaal, won zaterdag in Alkmaar de voorlaatste marathon van het seizoen. Jeroen de Vries en de Fransman Cedric Michaud werden tweede en derde.

De schaatser uit Warmenhuizen toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van elf man. Heideman finishte als vijfde en vergrootte daarmee zijn voorsprong in het klassement op de nieuwe nummer twee, Rob van Meggelen. De cupwinst kan Heideman nauwelijks meer ontgaan. "Ik moet zaterdag in Assen gewoon heel verdedigend rijden. Het verschil met Van Meggelen is 17 punten en op Rozendaal en Van der Veen heb ik 20 punten voorsprong. Als ik bij hen in de buurt blijf, is er niets aan de hand en kan ik voor de tweede achtereenvolgde keer de KNSB-cup heffen", grijnsde Heideman.

De wedstrijd over 100 ronden in Alkmaar was van begin tot eind boeiend. Alle vier de klassementstoppers hadden er zin in, vooral in de eerste helft. Ondanks de hoge omloopsnelheid waagden tal van durfals zich aan ontsnappingen. Vooral Rozenzaal was uit op een machtsgreep. Zijn rivalen Heideman, Van Meggelen en Van der Veen gunden hem echter geen ruimte.

Met nog veertig ronden voor de boeg nam een elftal waaghalzen, onder wie Rene Ruitenberg, Cedric Michaud, Van Meggelen, Rozendaal, Van der Veen en Heideman, definitief de benen. Perfect samenwerkend dubbelden de koplopers enige tijd later het peloton.

In de finale openden Peter de Vries en Henk Angenent tevergeefs het offensief. De Elfstedenwinnaar zag met nog twee ronden te gaan hoe zijn ploeggenoot Rene Ruitenberg 50 meter voorsprong verwierf. Door een krachtsinspanning die uniek was, riep Rozendaal de eenzame vluchter tot orde. Niemand kon hem in de laatste meters nog partij bieden.

Jenita Hulzebosch wint in Alkmaar

Jenita Hulzebosch-Smit heeft de achttiende wedstrijd van de KNSB-competitie bij de vrouwen gewonnen. De schaatsster uit Loozen versloeg met nauwelijks waarneembaar verschil haar zus Gretha Smit in de eindsprint. Het tweetal had een ronde voorsprong op het peloton. Janny Zonderland toonde zich de rapste in de massasprint.

Het klassement wordt nog steeds aangevoerd door Gretha Smit. Zij heeft 16 punten voorsprong op haar oudere zus Jenita. Aanstaande zaterdag staat de laatste kunstijswedstrijd van het seizoen op het programma. De finalerace in Assen levert dubbele punten op. "Ik ben dus nog niet kansloos voor de Cup. Maar makkelijk zal het allemaal niet worden. Meestal kan Gretha meer afzien dan ik", zei de winnares van Alkmaar, die haar achtste seizoenzege boekte.

ANP, 17/18-02-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl