18e KNSB Cup Marathon - Den Haag

10 februari 2001

Rob van Meggelen boekt eerste kunstijszege; Jenita Hulzebosch winnares in Den Haag

De twee matadoren van het marathonschaatsen, Jan Maarten Heideman en Miel Rozendaal, leden zaterdag in Den Haag een geweldige nederlaag. Tijdens de achttiende KNSB-marathon vuurde vooral concurrent Rob van Meggelen een voltreffer af.

De Amsterdammer zegevierde voor de eerste keer dit seizoen op kunstijs door in de eindsprint negen medevluchters te verslaan. Jeroen de Vries en Bert Jan van der Veen werden tweede en derde. De spanning in het Cup-klassement is weer helemaal terug. Lange tijd leek het er op dat Heideman fluitend naar de eindoverwinning zou schaatsen. Rozendaal was al op meer dan 20 punten achterstand gezet en de rest van het peloton stond heel ver in de schaduw van Heideman.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg, probeerden Van Meggelen en Van der Veen in Den Haag een machtsgreep te forceren. Samen met dertien schaatsers dubbelden zij na 34 ronden het peloton. Heideman en Rozendaal misten de slag en hadden op dat moment nog een te verwaarlozen voorsprong in het klassement.

"Heideman had wel een bijzondere slechte dag. Normaal laat hij nooit een kopgroep met grote namen wegrijden", zuchtte zijn ploegleider Dries van Wijhe. Zit er sleet in de benen van Heideman? Er zijn tekenen die daarop wijzen. De fysiotherapeut was in het begin van het seizoen bijna onverslaanbaar. Hij won tot 17 december acht wedstrijden en daarna kwam er geen enkele overwinning op kunstijs bij.

De verliezer, die elfde werd, had na afloop een aannemelijke verklaring voor zijn falen. "Ik had last van drukpijn op mijn rechter enkel. Ik kon mijn schaatsschoen niet eens aantrekken. Mijn vriend Arno Winters heeft voor de wedstrijd zelfs voor verloskundige gespeeld. Met een tang van de ijsmeester heeft hij mijn schoen rond het enkelgedeelte losgeknipt. Het probleem was opgelost, alleen had mijn voet geen steun meer in de schoen. Ik zwabberde alle kanten op."

Ondanks het zwabberbeen wist Heideman toch een klein beetje orde op zaken te zetten. Met nog 25 ronden te gaan brak het peloton in tweëen en de lijstaanvoerder slaagde er samen met negentien rijders in om de hoofdmacht te ringeloren. Tien schaatsers uit de omvangrijke groep, onder wie Van Meggelen, Kramer, Van der Veen en Angenent, dubbelden het peloton voor de tweede keer.

Duidelijk was dat de winnaar van de marathon in Den Haag uit de kopgroep van tien man moest komen. Van Meggelen, eerder dit seizoen winnaar op natuurijs in Gieten, ging als eerste de laatste bocht in. Op het rechte stuk naar de eindstreep behield hij zijn voorsprong. "Ik stond er van te kijken dat we zonder Heideman weg konden schaatsen. Voor het klassement heb ik uitstekende zaken gedaan."

ANP, 11-02-01

De zege bij de dames ging naar Jenita Hulzebosch, die samen met Petra de Boer een ronde voorsprong had op het peloton. Gretha Smit werd vierde en behield de leiding in het klassement.

 

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl