Kardinge Bokaal - Groningen

17e KNSB Cup Marathon - 7 februari 2001

3e KNSB-Cupzege voor Henk Angenent; Danielle Bekkering doorbreekt hegemonie 'Smitjes'

De marathonrijders zijn vanuit de bergen van Karinthië weer afgedaald naar het vlakke Nederland. Op de Oostenrijkse Weissensee reden de schaatsers de afgelopen twee weken het Open Nederlands kampioenschap en de alternatieve Elfstedentocht. De ijle berglucht deed Henk Angenent goed. De winnaar van de echte Elfstedentocht in 1997 won woensdag in Groningen de zeventiende wedstrijd van de KNSB-competitie.

Angenent toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van drie man. Lammert Huitema en Andre Klompmaker werden achtereenvolgens tweede en derde.Met nog vijf wedstrijden voor de boeg blijft Jan Maarten Heideman leider in het klassement. De rijder uit Oldebroek, die de massasprint won, heeft 21 punten voorsprong op Miel Rozendaal en lijkt hard op weg zijn titel te prolongeren.

De race over honderd ronden was boeiend. Constant waren er uitlooppogingen. Angenent nam het meeste initiatief. "Elk jaar als ik uit Oostenrijk kom, voel ik me beresterk", verklaarde hij zijn aanvallende rijstijl. Na 85 omlopen had Angenent eindelijk succes. Hij ontsnapte samen met Huitema en Klompmaker uit de hoofdmacht. De drie sloegen een gat van zo'n 200 meter.

De finale kreeg een zinderende ontknoping. Achter de vluchtgroep sloeg het peloton op hol. De voorsprong slonk zienderogen. "Het had geen rondje langer moeten duren", zei Angenent, die zijn vierde seizoenzege boekte. "Ik zat helemaal verrot. Ik kon tijdens de eindsprint nog nauwelijks op mijn benen staan."

Voor Erik Hulzebosch, vorige week winnaar van het Open Nederlands kampioenschap en de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijke Weissensee, verliep de wedstrijd allerminst bevredigend. Hij viel na dertig ronden uit. "Ik was te moe. Dinsdag werd ik in mijn eigen dorp Loozen uitbundig gehuldigd. We hebben tot in de laatste uurtjes feestgevierd. Dat bevorderde mijn conditie vandaag niet", lachte Hulzebosch.

Danielle Bekkering won de vijftiende wedstrijd van de KNSB-competitie bij de vrouwen. De schaatsster uit Den Ham toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van zes. Klassementsleidster Gretha Smit finishte als tweede en Lieke Splinter werd derde.

ANP, 07-02-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl