Ouderkerkse Schaatsvrienden Marathon - Amsterdam

9 december 2000

Henk Angenent wint in Amsterdam; Gretha Smit al weer de beste

De eeuwige roem kweekte Henk Angenent op de Bonkevaart. Op 4 januari 1997 bereikte de spruitjeskweker het hoogtepunt uit zijn schaatscarrière met een zege in de Elfstedentocht. Zaterdag was er opnieuw een hoofdprijs, al was het een kleine op kunstijs. Angenent won in Amsterdam de tiende KNSB-marathon. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van drie man. Ruud Borst en Arnold Gaasenbeek werden tweede en derde.

De marathonrijders moesten op de Jaap Edenbaan eindelijk weer tegen de elementen van de natuur vechten. Daar was lang naar uitgekeken. Behalve Haarlem werkte het schaatspeloton dit seizoen zijn wedstrijden alleen op semi- en geheel overdekte banen af. Dat leverde vaak een voorspelbaar patroon op: het peloton een uur lang op volle snelheid en vervolgens Jan Maarten Heideman die toeslaat in de massasprint.

In Amsterdam bleef het peloton bijna geen moment intact. Door de harde wind en het aangeslagen ijs moesten de schaatsers veel harder werken dan normaal. Het leverde een boeiende wedstrijd op. Ontelbare kopgroepen werden geregistreerd, waarbij opviel dat krachtpatsers als Arnold Stam, Peter de Vries en Jan Eise Kromkamp altijd in de voorste linies waren vertegenwoordigd.

De vluchtpogingen mislukten allemaal. Ondanks de zware omstandigheden hielden de schaatsers en toeschouwers opnieuw rekening met een massasprint. Angenent weigerde zich daar bij neer te leggen en ging zes ronden voor het eind op avontuur. Alleen Borst en Gaasenbeek wisten te volgen. Het drietal sloeg een gat van zo´n tachtig meter. Vanuit het peloton kwam nagenoeg geen reactie. Allemaal weigerden ze Heideman in een zetel naar de eindstreep te brengen. Dat de klassementsleider zeer rap is, liet hij andermaal zien. Hij won met gemak de massasprint en eindigde als vierde. De sprint tussen de drie koplopers verliep niet helemaal vlekkeloos. Bij het ingaan van de laatste bocht dook Angenent naar de binnenkant. Hij botste daarbij op Borst die naar de tweede ring moest uitwijken. ,,Jammer, anders had ik gewonnen. Ik moest nu meer meters in de bocht maken. Nee, ik neem het Angenent niet kwalijk. Ik wilde ook graag naar de binnenkant, maar hij was eerder´´, aldus Borst.

Angenent boekte in Amsterdam zijn eerste seizoenzege in de KNSB-competitie en zijn veertiende in zijn loopbaan op kunstijs. Eind november won hij nog een nationale marathon in Dronten. De Frisia-rijder, die mogelijk volgend jaar naar de ploeg van TVM vertrekt, kwam dit seizoen slecht op gang. ,,Ik had geen vertrouwen meer in mezelf. Ik trainde als een beest en reed als een krant. Ik heb me drie weken geleden laten testen bij een inspanningsfysioloog. Ik was bijna overtraind en heb toen veel rust genomen. Nu gaat het allemaal veel beter.´´

Ook technisch schaatst Angenent beter dan voorheen. Hij heeft onlangs Pascal Vergeer, die in oktober als trainer ontslag nam bij de ploeg van Bart Veldkamp, in dienst genomen. ,,Die jongen ziet precies hoe ik moet schaatsen. Ik ben blij dat ik met hem werk. Ik rijd nu weer net zo makkelijk als voorheen,´´ aldus Angenent, die volgende week ook een van de favorieten is voor de eindoverwinning in de Greenery Zesdaagse.

Bij de vrouwen won Gretha Smit. De Nefit-rijdster uit Rouveen versloeg haar medevluchtster Petra de Boer-Grimbergen in de eindsprint. Het tweetal had een halve baan voorsprong op het peloton. De pelotonsprint werd gewonnen door Jenita Hulzebosch, de nummer twee in het klassement.
Smit boekte in Amsterdam haar achtste seizoenzege, de zesde in de strijd om de KNSB Cup. Volgende week is Smit niet als deelnemer te bewonderen in de Tweedaagse voor vrouwen. Met de feestdagen in het verschiet heeft zij het dan te druk met haar werkzaamheden als bloemiste.

ANP, 10-12-00

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl