Thyssen Liften Marathon - Groningen

18 november 2000

Heideman sprint naar vijfde marathonzege

Voor iedereen had Jan Maarten Heideman in Groningen zaterdag tijd. Moeiteloos zette de marathonschaatser zijn naam op papier voor iedereen die het vroeg. Alleen vergat hij de presentielijst voor aanvang van de zevende KNSB-race te tekenen. Die fout moest hij eerst rechtzetten voor hij zich voor zijn vijfde zege kon laten huldigen.

Heideman versloeg zaterdag tien medevluchters in de eindsprint. Voor hij naar het podium kon, moest hij persoonlijk de lijst der aanwezigen tekenen. ,,Ik dacht dat ik me in de wedstrijd wel had laten zien´´, gniffelde hij. ,,Maar ik ben natuurlijk wel fout geweest. Volgens de regels moet je gewoon een half uur voor de wedstrijd de presentielijst tekenen. Ik was het vergeten.´´

De wedstrijd op de overdekte Kardingebaan was een boeiende. De nummers één en twee van het tussenklassement, Heideman en Rozendaal, kozen voortdurend de aanval. Het tweetal zorgde er halfweg ook voor dat het peloton in stukken brak. Negen schaatsers wisten op hun tandvlees in het spoor van het sterke duo te blijven.

Heideman kon in de kopgroep rekenen op de steun van ploeggenoot Haico Bouma. Rozendaal kon beroep doen op teamgenoten Bertjan van der Veen en Frans de Ronde. De elf rijders zetten na 63 ronden de rest van het peloton op een ronde achterstand.

In de finale koos Henk Angenent, die de presentielijst ook niet had getekend, de aanval. Met nog 800 meter te gaan probeerde de winnaar van de Elfstedentocht in 1997 er een lange eindsprint van te maken. Bouma achterhaalde hem. ,,Bouma reed voor zijn eigen kans. Normaal lanceert hij mij voor de eindsprint, maar hij mag ook wel eens een beloning krijgen voor zijn opofferingsgezindheid´´, verklaarde Heideman de tactiek van zijn ploeggenoot.

Toen bleek dat de superknecht de dagzege niet kon pakken, zette de kopman zelf orde op zaken. Hij liet Rozendaal in de laatste ronde snelheid maken en op het laatste rechte stuk schaatste Heideman zijn grootste concurrent voorbij. Rozendaal eindigde op een meter achterstand als tweede.

,,Eigenlijk vind ik dat best goed. Vorig seizoen kwam ik in de eindsprint wel vijftien meter tekort op Heideman. Of ik ben beter gaan schaatsen of Heideman heeft iets aan snelheid ingeboet. Binnenkort versla ik hem wel een keer´´, vond de nummer twee.

Bij de vrouwen won Gretha Smit op indrukwekkende wijze. De schaatsster uit Rouveen had solo een ronde voorsprong op het peloton. Haar zus Jenita Hulzebosch-Smit won de massaspurt voor de tweede plaats.

ANP, 19-11-00

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl