Jan Maarten Heideman winnaar Unox-Cup; Arnold Stam wint finale

Jan Maarten Heideman heeft zoals verwacht de Unox-Cup mee naar huis kunnen nemen. In de laatste wedstrijd in Alkmaar kwam zijn leidende positie niet meer in gevaar. Peter de Vries werd tweede en Henk Angenent derde. Arnold Stam won de dagprijs.
De marathon in Alkmaar kende weinig hoogtepunten. Vrijwel iedereen had zich blijkbaar neergelegd bij de suprematie van Jan Maarten Heideman, zodat er zelden serieuze ontsnappingspogingen waren. Na ongeveer 60 van de 150 rondes waren het Peter de Vries, Jeroen de Vries, Arjan Schreuder en Jan Maarten Heideman zelf die tot een halve ronde voorsprong wisten te komen. Toen met de name de Frisia-ploeg ging rijden werden zij weer ingerekend door het peloton. Twintig rondes later lukte het een drietal rijders wel om weg te blijven en een ronde voorsprong te nemen: Jan Eise Kromkamp, Arnold Stam en eerstejaars Jan van Oosterom.
In de finale reden Erik Hulzebosch, Lammert Huitema en Eric Jan Hagedoorn nog een 150 meter voor het peloton uit en werden zo respectievelijk vierde, vijfde en zesde. Jan Maarten Heideman won de sprint van het peloton en werd zevende, voor Peter de Vries (8e) en Henk Angenent (9e). Bij het afsprinten van het peloton was het Arnold Stam die aan de aandacht van Kromkamp en Van Oosterom wist te ontsnappen en solerend als eerste de finish bereikte. Kromkamp won de sprint om de tweede plaats en Van Oosterom werd verdienstelijk derde. Hiermee veroverde hij tevens de eindoverwinning in het klassement voor 1e/2e-jaars.
Henk Angenent won het klassement voor de meest strijdlustige rijder, terwijl Rob van Meggelen over het gehele seizoen de meeste uitlooprondes liet noteren en zo de Nuon-prijs won.

Dagzege en Unox-Cup voor Gretha Smit

Gretha Smit is er toch nog in geslaagd om Sandra de Ronde af te houden van de eindoverwinning van de Unox-Cup. In de slotwedstrijd, waarin extra punten te verdienen waren, overbrugde ze de marge van 19 punten, mede door als enige een ronde voorsprong te nemen.
De wedstrijd bij de vrouwen was boeiend. In een strijd tegen de weers-elementen werd gestreden van vrouw tot vrouw. Met name Petra de Boer, Sandra de Ronde, Janny Zonderland en Gretha Smit leverden volop strijd en reden vaak ofwel gezamelijk ofwel alleen voor het peloton uit. Uiteindelijk was het Gretha Smit die de sterkste was en als enige solerend een ronde voorsprong pakte. Petra de Boer kwam niet verder dan een halve ronde en moest zich weer terug laten zakken in het peloton. De eindsprint hiervan werd gewonnen door Danielle Bekkering (2e) voor Jolanda van Goozen (3e).
Door de ronde voorsprong en de overwinning pakte Gretha Smit 35.1 punten. Sandra de Ronde kwam uiteindelijk niet verder dan een zesde plaats en behaalde hierdoor 15 punten. In het eindklassement werd ze nog wel tweede. Petra de Boer legde beslag op de derde plaats.

Bij de Heren B bevestigde Andres Landman zijn superieure status door zijn veertiende overwinning te behalen. Hierdoor won hij het eindklassement met ruim 100 punten voorsprong op de nummer twee, Lars Hoogenboom. Derde werd Nico van Vleeren.

De dagzege bij de veteranen ging naar Jannes Kadijk. Het eindklassement werd gewonnen door Piet de Boer, voor Rein Jonker (2e) en Piet Lagerweij (3e). Lagerwij won wel vier van de acht wedstrijden.

Uitslagen: Heren A, Dames, Heren B en Veteranen

Eindklassementen: Heren A, Dames en Heren B en Veteranen

Jan Zwanenburg (19-02-00)


Jan Maarten Heideman verovert ook Unox-Cup

Zijn eerste KNSB-cup beschouwde Jan Maarten Heideman als de voorlopige kroon op zijn werk. De fysiotherapeut uit Oldebroek was de enige die hem verdiende. De prestatielijst van 'Heidi' was dit seizoen indrukwekkend. Hij won negen van de twintig competitiewedstrijden.
Emoties laten zich bij Heideman moeilijk zien, maar de ontlading die zich na de finalerace zaterdag in Alkmaar op zijn gezicht aftekende was veelzeggend. Nog voor de verlengde marathon over 150 ronden was hij een beetje misselijk geweest. Steeds moest hij denken aan een desastreuze val, waardoor zijn belangrijkste rivaal Peter de Vries de cup zou winnen. Heideman: ,,Ondanks dat ik vorige week de cup al min of meer veilig had gesteld, kreeg ik last van faalangst. Ik had nog slechts drie punten nodig. Achteraf gezien stelde dat niets voor. Ik finishte op de zevende plaats, net voor Peter de Vries. Ik ben blij dat de we de competitie nu achter de rug hebben. Als klassementsleider leef je constant onder spanning. Ik had dit geen twee weken langer volgehouden.''

De dagzege in Alkmaar ging naar Arnold Stam. De superknecht van Peter de Vries ontsnapte in de finale uit een kopgroep van drie man. Jan Eise Kromkamp en Jan van Oosterom werden tweede en derde. Het drietal had een ronde voorsprong op het peloton. De overwinning van Stam sprak erg tot de verbeelding. Temeer omdat de omstandigheden slecht waren. Door de harde wind en een stroeve ijsvloer konden de schaatsers zich niet verschuilen. Het was ieder voor zich en daar had Stam al het hele seizoen naar uitgekeken. ,,Bijna alle wedstrijden werden op overdekte ijsbanen in een record tempo afgewerkt. Dat is niks voor mij. Ik moet weerstand voelen. Ja, dan kun je pas ontsnappen uit het peloton.''
Door de steriele marathons die bijna altijd op een massasprint uitliepen, ging het plezier om te schaatsen er bij Stam vanaf. ,,Het tempo lag voor mij te hoog. Ik had op het snelle ijs moeite om goed door de bochten te komen. Ik heb zelfs overwogen om met schaatsen te stoppen. Ik reed alsof ik een luier om had. Dat voelt niet goed. Gelukkig heb ik op de valreep van dit seizoen toch nog een overwinning behaald. Dit is een stimulans om nog een seizoen door te gaan.'' Stam, die in 1995 de KNSB-cup won en de Nederlandse titel op kunstijs veroverde, heeft veel ontzag voor Jan Maarten Heideman. ,,Die jongen gaat het marathonschaatsen de komende jaren helemaal naar zijn hand zetten. Hij is lenig als een turner, heeft een sublieme techniek, rijdt tactisch erg sterk en beschikt over een ijzersterk eindschot. Een completere marathonrijder heb ik nog nooit gezien.''

Het peloton ging dit seizoen helemaal gebukt onder het bewind van Heideman. Hij boekte vijftien zeges en twee klassementsoverwinningen: de zesdaagse en de KNSB-cup. Daarnaast veroverde de grootvorst twee nationale titels (kunst- en natuurijs). Maar van een gevoel van macht wilde de 26-jarige lachebek niet weten. Hij bleef bescheiden. ,,Ik voel me geen koning.'' Hongerig naar meer heeft hij wel. ,,Mijn toekomst staat in het teken van de jacht. Dit seizoen heb ik het record van Emiel Hopman geėvenaard. 'De Hulk' won in 1984 vijftien wedstrijden. Volgend jaar hoop ik hetzelfde aantal opnieuw te behalen. Op de lange termijn moet ik dan ook Richard van Kempen op de eeuwige ranglijst kunnen passeren. Hij heeft 47 overwinningen op kunstijs achter zijn naam, ik heb er nu 24. Voor de rest wil ik zoveel mogelijk titels veroveren. Het liefste zou ik ook nog een 200 kilometer wedstrijd winnen. Daarin was ik nog nooit succesvol. Hopelijk gaat mijn wens komende zaterdag in vervulling. Als deelnemer van de alternatieve Elfstedentocht in Finland.''

Unox-Cup op valreep voor Smit

De overwinning van Gretha Smit in de strijd om de KNSB-cup marathonschaatsen mocht gerust als een regelrechte verrassing worden gezien. Uit vrijwel kansloze positie wist de rijdster uit Rouveen zaterdag in Alkmaar toch nog de buit voor de neus van Sandra de Ronde weg te kapen.
In de slotrace ging Smit ouderwets te keer. In storm en regen wees ze eerst een kopgroep van vijf vrouwen terecht om vervolgens solo het peloton te ringeloren. Dat leverde haar juist genoeg bonuspunten op om De Ronde in het klassement te passeren. Smit was zich bij de huldiging aanvankelijk niet bewust van het feit dat ze de trofee alsnog had ingepalmd. Na de ceremonie voor de dagwinst werd ze weer teruggeroepen. ,,Ik wist niet wat ik hoorde toen ik als winnares werd uitgeroepen'', zei ze. ,,Ik had me al lang bij de tweede plaats neergelegd. Ik dacht dat het onmogelijk was om De Ronde nog in te halen.''
Een week eerder was Smit in Groningen nog gevallen. Ze was daar nog kwaad over. ,,Ik werd daar door iemand onderuit gereden. Ik zeg niet door wie, maar ik ben er goed kapot van geweest. Het was een misselijke streek. Gelukkig is het toch nog goed gekomen met de winst van de Cup. Ik noem dat een regelrecht wonder.''

ANP (20-02-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl