Den Haag - 10 november 2001

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

heideman.jpg (6055 bytes)Heideman kan na 2e marathonzege trots naar zijn boekpresentatie; Henny Bok wint vrouwenmarathon

De matadors van het marathonpeloton gingen zaterdag in Den Haag terug naar de schoolbanken. Allemaal kregen ze sprintles van Jan Maarten Heideman. De fysiotherapeut uit Oldebroek toonde zich in de vijfde KNSB/Essent-marathon de snelste in de massasprint. Rob van Meggelen en Miel Rozendaal werden tweede en derde.

De tweede seizoentriomf kwam Heideman goed uit. Dinsdag komt zijn boek 'Leren van schaatser Jan Maarten Heideman' op de markt. Daarmee zat hij de laatste weken een beetje in de maag. De tweevoudig winnaar van de KNSB-Cup reed vanaf de seizoenstart als een lamgeslagen vogeltje over het ijs. Een keer moest hij zelfs door pure vermoeidheid de wedstrijd staken.

Toch liet Heideman tijdens de derde marathon van het seizoen al zien dat hij het winnen niet was verleerd. Hij won in Utrecht zijn 33e wedstrijd op kunstijs. Het bleek slechts een tijdelijke opleving. Heideman schaatste vervolgens anoniem verder in het peloton en verkondigde na een val in Assen dat hij door de opgelopen achterstand het klassement niet meer zou kunnen winnen. Na vijf wedstrijden gaat Miel Rozendaal nog steeds aan de leiding in de competitie. De TVM-rijder uit Warmenhuizen heeft nu 56 punten voorsprong op Heideman, die achtste staat. "Ik kom op mijn uitspraak terug. De Cup is nog niet verloren", zei Heideman strijdvaardig. "Ik ben nu weer in vorm en ik wil zoveel mogelijk winnen wat er te winnen valt."

Op het Haagse ijs werd overigens weinig strijd geleverd. Het vlakke verloop van de wedstrijd over honderd ronden werd veroorzaakt door de optimale omstandigheden. De ijskwaliteit in de indoorhal was perfect. De schaatsers hoefden op het fraaie ijsvloertje alleen maar technisch te rijden. Van weerstand en wrijving hadden de mannen van de lange adem geen last. Dat resulteerde na honderd ronden in een snelle tijd van 54 minuten en 8 seconden. De gemiddelde rondetijd was 32,5 seconden.

Heideman voelde zich in zijn element. Schaatsen op snelheid kan de voormalig allrounder als de beste. Dat liet hij in de finale zien. Rozendaal, die te vroeg op kop kwam, werd in de laatste bocht voorbij gestoven door Heideman. "Ik wist niet wat ik zag, zo hard ging hij", sprak Rozendaal bewonderend. " Op het laatste rechte stuk naar de finish liep Heideman nog meer op ons uit. We moeten weer rekening met hem gaan houden. In de komende veertien wedstrijden kan hij de cup nog wel winnen. Nee, ik was vandaag niet goed. Ik heb de afgelopen week te veel getraind."

De winnaar kan dinsdag met een gerust hart naar de presentatie van zijn boek in Deventer reizen. "Ik begon me al een beetje te schamen. Ik reed steeds zo slecht en dan kom ik uitgerekend met zo'n leerzaam boek op de markt. Ik voelde me er rot onder. Derhalve wilde ik vandaag goed presteren. Ja, ik was vreselijk zenuwachtig. Ik had tijdens de warming-up zelfs mijn trainingsbroek omgekeerd aangetrokken, zonder dat ik het in de gaten had", gniffelde Heideman.

hennybok010824.jpg (20366 bytes)Bij de vrouwen zegevierde Henny Bok uit St.Nicolaasga. In de derde wedstrijd om de KNSB Cup toonde de Friezin zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van acht vrouwen. Het achttal had een ronde voorsprong op het peloton. Bok had in haar loopbaan nog nooit een nationale marathon gewonnen. Marjanne Smit finishte in Den Haag als tweede. Mischa Coolen uit Hengelo werd derde. Gretha Smit, die als elfde over de streep kwam, behield de leiding in het klassement.

© ANP, 11-11-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl