Jan-Maarten Heideman en Janny Zonderland winnen Greenery Six

Jan Maarten Heideman heeft de laatste etappe van de marathonzesdaagse in Utrecht gewonnen. Door zijn winst pakte de schaatser ook de zege in het eindklassement. Hij verdrong Henk Angenent van de leidende positie. Heideman finishte in de afsluitende wedstrijd voor Ruud Borst en Angenent. Jan van Oosterom won het klassement van de 1e/2e-jaars.

Bij de vrouwen ging de eindzege in de marathondriedaagse naar Jannie Zonderland. De schaatster uit Sint Nicolaasga was de snelste in de laatste etappe en nam hiermee de leiding over van Jenita Hulzebosch-Smit. Zij viel in de slotfase en brak daarbij haar enkel, zodat ook de rest van het seizoen voor haar voorbij is.

De tijd leek bij het marathonschaatsen een jaar stil te hebben gestaan. Jan Maarten Heideman won een jaar geleden in Assen de afsluitende etappe en werd door die zege winnaar van het eindklassement. Hij volgde zaterdag in Utrecht precies hetzelfde scenario. De fysiotherapeut uit Oldebroek toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van tien man, voor Ruud Borst en Henk Angenent, die in de eindstand respectievelijk derde en tweede werden.
Vijf uur voor elke wedstrijd kreeg Heideman een telefoontje van zijn verzorger Gert Ruitenberg. ,,Wakker worden slaapkop'', luidde steevast de mededeling. De boodschap vloeide voort uit de ervaring van vorig jaar toen Heideman twee minuten te laat aan de start van de finalerace verscheen. De wedstrijdleiding gaf hem alsnog permissie voor vertrek en Heideman won prompt Hij wilde dat niet een tweede keer laten gebeuren.
Zes dagen trok het marathoncircus dwars door Nederland, waarbij 280 kilometer op het ijs werden afgelegd. Heideman won drie wedstrijden en klasseerde zich in de overige races als elfde, vijfde en vierde. Het leverde hem 135,3 punten op, vijf meer dan Angenent.
De finale in Utrecht had alles in zich om een thriller te worden. Angenent was koploper, maar er waren nog zes kanshebbers voor de eindzege: Heideman, Borst, Lankhaar, Rozendaal, Hulzebosch en Jeroen de Vries. Al deze rijders ontsnapten met Pieterse, Wubben en Van Meggelen in de slotfase uit het peloton. Heideman: ,,Dat paste precies in mijn straatje. Met slechts tien man naar de eindstreep sprinten is ideaal voor me. Je hebt dan geen geduw en getrek. Angenent en Borst kwamen te vroeg op kop. Op het rechte stuk naar de finish passeerde ik hen moeiteloos.''
De overwinning van Heideman was helemaal zijn eigen verdienste. Van zijn ploeggenoten was superknecht Haico Bouma ziek en stopte Falko Zandstra. Heideman: ,,Eigenlijk heb ik niemand gemist. Ik was zes dagen in vorm en dan hoef je geen beroep op je teamgenoten te doen.'' Een beetje medelijden had hij met Angenent. ,,Hij is dit seizoen al zes keer als tweede achter me geëindigd. Desondanks vind ik hem wel de sterkste schaatser van het peloton.''
Angenent ging na afloop ouderwets tekeer. Hij zei dat Borst hem in de laatste bocht de pas had afgesneden. ,,Daardoor heb ik de zesdaagse verloren. Ik kon niet voluit sprinten.'' Borst reageerde koeltjes op de beschuldiging. ,,Hij liet zich eerst in de sprint opsluiten en vervolgens wilde hij zich er op een onmogelijke manier uitwringen. Dat kan natuurlijk niet.''

ANP (18/19-12-99)

Jenita Hulzebosch opgenomen in ziekenhuis

Uitslagen: Heren A en Dames

Greenery eindklassementen: Heren A, Dames, Heren B en 1e/2e-jaars A


www.MARATHONSCHAATSEN.nl