Erik Hulzebosch solerend naar zege in 3e Greenery-wedstrijd

Hoe langer Erik Hulzebosch schaatst, hoe beter het resultaat. De schaatser uit Gramsbergen won woensdag op de kunstijsbaan van Den Haag de derde etappe van de zesdaagse. Het was een verlengde marathon over 150 ronden. Hulzebosch had twee ronden voorsprong op het peloton. Een jachtgroep van 21 man eindigde op een ronde achterstand van de winnaar. Miel Rozendaal en Henk Angenent werden tweede en derde.
Erik Hulzebosch was altijd een vechter, maar het resulteerde in zijn tienjarige carrière nooit in een hoofdprijs op kunstijs. Na afloop van de wedstrijd moest Hulzebosch even aan het idee wennen dat hij had gewonnen. ,,Ongelofelijk dat ik zomaar het peloton versla. Na al die jaren heb ik met de kunstijswedstrijden nog maar drie keer een derde plaats behaald. Eigenlijk is dat rondjeschaatsen niets voor mij. Ik ben een man van natuurijs. Daarop kan ik raggen. Ik leef me dan helemaal uit'', aldus de nummer twee van de laatste Elfstedentocht. De overwinning van Hulzebosch was de mooiste van dit seizoen. Dat vonden zijn collega's en zo dachten de toeschouwers erover. Geen enkele andere schaatser presteerde het om solo een ronde voorsprong te verkrijgen. ,,Iedereen gunde het hem ook. Die Hulzebosch is ook een man die altijd de aanval kiest. Op zo'n manier winnen, daar teken ik ook voor'', zei Ruud Borst, de klassementsleider in de zesdaagse.
De wedstrijd op het Haagse kunstijs kende een boeiend verloop. Constant waren er vluchtgroepjes. Na honderd ronden reed een omvangrijke kopgroep weg. Toppers als Angenent, Borst, Lankhaar en Heideman misten aanvankelijk de slag. Na een lange inhaalrace kreeg het viertal toch aansluiting in de voorste linie. Uiteindelijk dubbelden 22 rijders het peloton.
In de finale werd spektakel geboden. Hulzebosch ontsnapte uit de kopgroep en zette andermaal een tandje bij. Niemand kon hem achterhalen. Met wiekende armen presteerde hij het onmogelijke: een rondje voorsprong op de kopgroep. ,,Onderweg was ik steenkapot. Ik dacht, dit red ik niet. Maar toen ik de achterkant van het peloton in de smiezen kreeg, werkte dat als doping. Ik ga straks mijn oud-teamgenoot KC Boutiette even bellen. De gekke Amerikaan won vorig jaar bijna alle marathons. Hij zei toen dat ik ook wel eentje zou kunnen winnen. Hij heeft gelijk gehad. Nee, het peloton is nog niet van me af. Ik concentreer me op nog meer dagzeges. Het is zo'n lekker gevoel om te winnen'', glunderde Hulzebosch.

ANP (15-12-99)

Bij de B-rijders behaalde Andres Landman zijn achtste seizoensoverwinning door de sprint van het peloton te winnen. Hierdoor nam hij de koppositie in het Unox-klassement weer over van Herwin Huisman, die vierde werd. De eindoverwinning in de Greenery Driedaagse ging naar Lars Hoogenboom, voor Joost Juffermans en Ruud Aerts.

Morgen is de vierde marathon in Eindhoven (aanvang 19.30 uur). De dames beginnen hier met hun Driedaagse.

Uitslagen: Heren A en Heren B

Greenery eindklassement: Heren B

Jan Zwanenburg (15-12-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl