Wedstrijdverslag; 27-02-99; Amsterdam (Uitslag: Dames en Heren)

Zevende cupzege KC Boutiette; zesde voor Klasina Seinstra

De verloren zoon van het marathonschaatsen is terug. KC Boutiette stippelde dit seizoen een route uit naar de wereldkampioenschappen allround. Als voorbereiding ging hij schaatsen in het marathonpeloton. De exentrieke Amerikaan beheerste die discipline als geen ander. Hij won in oktober en november zes wedstrijden.
Na twee maanden afwezigheid op het hoogste nivo gaf Boutiette zaterdag in Amsterdam blijk het métier van marathonschaatser nog steeds te beheersen. Hij won de achttiende KNSB-wedstrijd. De globettrotter uit Seatle toonde zich de snelste in de massasprint. Jan Maarten Heideman en Rob van Meggelen werden tweede en derde. Henk Angenent blijft leider in het klassement.
Twee weken geleden maakte Boutiette zijn rentree in het peloton. Er werd toen om hem gelachen. Hij leek tot op de draad versleten en kon slechts een halve marathon volbrengen. Zijn collega's voorspelden weinig goeds voor de Amerikaan, die als negende op de WK allround in Hamar eindigde. ,,Niemand kan ongestraft een uitstapje naar een andere schaatsdiscipline maken. Voor Boutiette hoeven we niet meer bang te zijn'', zeiden de marathonschaatsers.
Boutiette voelde zich gekrenkt door die opmerkingen. In luttele dagen staalde hij zijn spieren en vulde zijn longen met nieuwe brandstof. Zijn typische Amerikaanse gedrevenheid deed de rest. In Haarlem finishte hij vorige week achter Van Meggelen als tweede en zaterdag vuurde hij zijn zevende voltreffer af. Het peloton lijkt voorlopig weer van hem af. Boutiette gaat zich toeleggen op de WK-afstanden in Heerenveen, 12, 13 en 14 maart.
De wedstrijd op de Amsterdamse Jaap Edenbaan was van begin tot eind boeiend. Alle klassementstoppers hadden er zin in. Dat resulteerde in verschillende uitlooppogingen. Vooral Heideman was uit op een machtsgreep. De Klerk's-rijder zat bij elke ontsnapping en telkens was hij omringd door zijn ploeggenoten Kleine en Huitema. Lange tijd zag het er zelfs naar uit dat Heideman de nieuwe leider in het klassement zou worden. Samen met veertien schaatsers, onder wie Borst, Henk van Benthem en Rozendaal, probeerde hij een ronde voorsprong te verkrijgen. Na een kwartier werden de vluchters achterhaald door het peloton, dat op sleeptouw werd genomen door Angenent. De Elfstedenwinnaar moest steeds vol in de beugels om Heideman in toom te houden. Angenent: ,,Vandaag hebben ze geprobeerd om me te slopen. Eigenlijk was dat mijn eigen schuld. Ik reed niet alert genoeg. Dat brak me in de finale op. Ik werd slechts elfde en verspeelde dure punten op Heideman en Van Meggelen.''
Het is lang niet zeker of Angenent, die het klassement met 281 punten aanvoert, aanstaande zaterdag de KNSB-beker gaat heffen. Het verschil met Heideman (269.3) en Van Meggelen (268.1) bedraagt nog slechts twaalf en dertien punten. De finalerace in Groningen levert twee extra bonuspunten per klassering op. Angenent: ,,Als ik vier plaatsen achter mijn concurrenten eindig, heb ik de Cup verloren. Maar dat zal niet gebeuren. Ik voel me nog steeds beresterk. Het enige waar ik bang voor ben is een val. Ja, een Ids Postma-syndroom. Weten dat je de beste bent en dat je niet krijgt wat je toekomt.''

Bij de dames won Klasina Seinstra de twaalfde marathon om de KNSB-Cup. De schaatsster uit Sint Johannesga was in de eindsprint vier medevluchters te snel af. Het was haar zesde zege in het KNSB-toernooi en haar negende overwinning dit seizoen. Sandra de Ronde eindigde in Amsterdam als tweede. Jenita Hulzebosch-Smit kwam als derde over de streep.
In het algemeen klassement leidt Seinstra met 239,6 punten voor De Ronde (228,1) en Hulzebosch-Smit (204,2).

Uitslag: Dames en Heren

Bron: ANP (27-02-99)