Wedstrijdverslag; 16-01-99; Haarlem (Uitslag: Dames en Heren A)

Eerste zege Youri Lissenberg in 13e Unox-Cup wedstrijd in Haarlem

Yoeri Lissenberg houdt van ruimte om zich heen. Zowel op het ijs als in zijn woonplaats Almere. De 27-jarige timmerman trad zaterdag toe tot het gilde van marathonwinnaars. Hij won in Haarlem de dertiende wedstrijd van de KNSB-competitie. ,,Ik ben op mijn best wanneer ik tijdens een eindsprint niet in het gedrang kom.'' Lissenberg toonde zich de snelste van een kopgroep van tien man. Yep Kramer en Bertjan van der Veen werden tweede en derde. Rene Ruitenberg blijft leider in het klassement met 198.2 punten. Henk Angenent is met 191 punten tweede. Derde met 183 punten staat Rob van Meggelen.

De anonieme Lissenberg was altijd een vechter, maar het resulteerde in zijn driejarige carrière als A-rijder nooit in een hoofdprijs. Dit seizoen werd hij twee keer derde tijdens de zesdaagse. Na afloop van de wedstrijd over honderd ronden moest hij even aan het idee wennen dat hij had gewonnen. ,,Deze overwinning zat er al een tijdje aan te komen. Desondanks voel ik me toch een beetje vreemd.'' Als er iemand in het peloton de sterke behoefte had aan een aansprekende zege was het wel Lissenberg. Vorig seizoen liep hij over van twijfels. De oud-Amsterdammer vroeg zich dikwijls af of zijn bestaan als marathonschaatser nog wel zin had. ,,Ik trainde te hard en raakte over mijn toeren. Ik sloof me tijdens wedstrijden en trainingen veel te vaak uit. Komt door mijn vechtlust. Dit seizoen ben ik op advies van mijn ploegleider Gregor Stam veel regelmatiger gaan trainen. Ik rijd nu als een 'maanschaatser'. Ik voel geen weerstand meer.''
In Haarlem was het hele peloton op dreef. Door de hoge snelheid waren er weinig ontsnappingen. Individuele pogingingen van Arnod Stam en Henk Angenent mislukten. Vooral de Elfstedenwinnaar wond zich daarover op. ,,Het lijkt wel of er in het peloton een komplot tegen mij gesmeed is. In iedere wedstrijd worden mijn acties gecounterd. Dat is heel frustrerend.'' Vaak manifesteert Piet Kleine zich als stoorzender. De 47-jarige Drent doet dat niet bewust. ,,Ik rijd in dienst van mijn kopman Heideman. Ik probeer elke vluchter te achterhalen om Heideman te beschermen.'' Kleine reed in Haarlem volgens een fan zijn 5000e wedstrijd. Dat indrukwekkende getal kwam tot stand vanaf zijn pupillenperiode. De telling omvat zowel schaats- als wielerwedstrijden. ,,Het lijkt mij te veel. Ik kan het getal niet bevestigen, want ik heb het nooit bijgehouden'', lachte Kleine.
Op het Haarlemse kunstijs speelde Kleine in de finale geen rol van betekenis. Tien schaatsers ontsnapten uit het peloton, onder wie Lissenberg, Kramer, Peter de Vries, en Van der Veen. In de laatste ronde werden de vluchters bijna in de kraag gevat. Lissenberg leefde zich op het rechte stuk naar finish uit. ,,Ik kon voluit sprinten. Er was ruimte om te schaatsen. In een massasprint zou ik laatste geworden zijn'', zei Lissenberg.

Bij de dames, die hun achtste marathon in de KNSB-reeks reden, ging de zege naar Jenita Hulzebosch. Petra de Boer, de Nederlands kampioene op de marathon, werd tweede en Klasina Seinstra derde. Seinstra leidt met 154.4 punten in het KNSB-klassement. Sandra de Ronde volgt met 150.1 punten.

Uitslag: Dames en Heren A

Bron: ANP (17-01-99)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl