Wedstrijdverslag; 03-01-99; Heerenveen (Uitslag: Heren A en Dames)

Zeges voor Miel Rozendaal en Sandra de Ronde in Nieuwjaarsmarathon in Thialf

Zodra Miel Rozendaal zijn schroom afwerpt, blijkt hij een geboren marathonspecialist. Met de flair van een routinier schreef de 27-jarige rijwielhersteller uit Warmenhuizen zondag de elfde KNSB-marathon op zijn naam. In Heerenveen toonde Rozendaal zich de snelste in de massaprint. Rob van Meggelen werd tweede, Frans de Ronde werd derde. Henk Angenent blijft leider in het klassement met 171 punten. Met 169 punten bezet Rob van Meggelen de tweede plaats.

Het was de tweede seizoenzege van Rozendaal, zijn eerste in een wedstrijd om de Unox Cup. Eind december won hij in Alkmaar de voorlaatste etappe van de Greenery-zesdaagse. Daarvoor had Rozendaal nog nooit een hoofdprijs gewonnen.
Op het Thialf-ijs werd de race over honderd ronden in een recordtempo afgewerkt (53 minuten en 49 seconden). Daardoor kregen talrijke vluchtgroepjes geen ruimte en werden pogingen van onder anderen Angenent, Hulzebosch, Stam en Kramer in de kiem gesmoord. Rozendaal had geen last van de inspanningen van een dag eerder, toen hij als derde was geëindigd bij het NK in Deventer. ,,Hoe meer wedstrijden ik rijd, hoe beter ik schaats. Tijdens de zesdaagse kwam de vorm. Mijn seizoen is na dit weekeinde al geslaagd.''
Rozendaal was in Heerenveen oppermachtig. Hij ging als eerste de laatste bocht in en gaf de voorsprong niet meer uit handen. ,,Toen ik op kop van het peloton kwam, wist ik dat ik zou winnen. Je moet gewoon brutaal zijn tijdens zo'n sprint. Vroeger was ik te bescheiden en liet ik anderen voor gaan. Dat doe ik nooit meer. Deze methode bevalt me beter.''
Voor klassementsleider Henk Angenent, zaterdag tweede op het NK na een sprintduel met Ruud Borst, verliep de race in Heerenveen verre van vlekkeloos. De Elfstedenwinnaar kwam 22 ronden voor de finish ten val. Na een lange inhaalrace sloot hij in de finale bij het peloton aan. Angenent eindigde heel verdienstelijk als achtste en bleef daarmee drager van het oranje leiderspak.

Sandra de Ronde won bij de dames. Ze was de beste van een groep van vijf. Jenita Hulzebosch werd tweede. Petra de Boer, die zaterdag nationaal kampioen werd, eindigde nu als derde. Klasina Seinstra leidt in het Unox-Cup klassement met 136.4 punten. Sandra de Ronde is tweede met 133.1 punten.

Uitslag: Heren A en Dames

Bron: ANP (03-01-99)