Wedstrijdverslag; 28-11-98; Den Haag (uitslag)

Boutiette veroorzaakt geen broodnijd

KC Boutiette legt het marathonpeloton zijn wil op. Hij behaalde zaterdagavond in Den Haag zijn zesde overwinning van het seizoen, op negen wedstrijden een opmerkelijke score. Terwijl de excentrieke Amerikaan met speels gemak het geld voor de inrichting van zijn Heerenveense flat bijeen schaatst, kennen de jongens van de gestampte pot geen broodnijd.
Op de Haagse Uithof was Boutiette de beste sprinter van een kopgroep van zestien rijders, die al vroeg was ontstaan. Na 40 kilometer, die binnen het uur werden afgelegd, bleef hij Jan-Maarten Heideman en Frans de Ronde voor. Beide Nederlanders complimenteerden de Amerikaan met zijn zoveelste succes, toonden berusting en nauwelijks jaloezie. ,,Ik was er weer dichtbij'', zei Heideman, de nummer twee. Dat is momenteel al heel wat. Dat Boutiette in de eindsprint onverslaanbaar is, moest het tweetal volgers beamen. ,,Hij rijdt ons met een glimlach op zijn gezicht voorbij'', zei De Ronde. ,,Maar het is bepaald geen schande van Boutiette te verliezen. Hij staat vijfde op de wereldranglijst en die andere vier heb ik niet gezien. Dat zegt genoeg. Hij rijdt de 1500 meter in 1.50, ik denk dat de volgende in dit peloton zes of zeven seconden meer nodig heeft.''
Heideman, voor de tweede achtereenvolgende keer tweede, had slechte herinneringen aan de laatste bocht. ,,Ik dacht Boutiette eindelijk eens te kunnen pakken, maar in die bocht ging net voor me iemand overeind en dat kostte mij enkele meters'', aldus de rijder uit Oldebroek. ,,In Eindhoven vorige week was ik twintig centimeter achter hem, op veertig kilometer is dat niks. Nu zal het ietsje meer zijn geweest.'' Dat Boutiette met een minimale krachtsinspanning won, vond Heideman evenmin leuk. ,,We zijn voor het eerst dit seizoen wel een beetje in de maling genomen door hem'', zei Heideman. Want Boutiette draaide zaterdagavond rustig zijn rondjes mee, zonder zich echt druk te hoeven maken, daar heeft hij een ploegmaat als Erik Hulzebosch voor.
In het begin van de wedstrijd bemoeide Boutiette zich even met de totstandkoming van de kopgroep, die aanvankelijk uit zeventien man bestond, maar na het wegvallen van Lissenberg tot zestien werd gereduceerd. Toen eenmaal een ronde voorsprong op het peloton was verkregen, spaarde Boutiette zijn krachten voor de eindsprint. Of eigenlijk voor de laatste twee rondjes, waarin hij door een sterke versnelling in de bochten de overige rijders volledig wist te deklasseren.
De niet-Amerikanen in het peloton hadden maar genoegen te nemen met de overheersing van die ene Boutiette, die zaterdagavond na de finish door drie Zwarte Pieten werd gefeteerd. ,,Dirty men'', voegde de allrounder hen toe. Vrij vertaald, vieze mannen, maar dan goed bedoeld, want Boutiette zal geen kwaad woord laten vallen. ,,En ik ben niet eens een man'', zei een van het drietal, maar dat was Boutiette in de gauwigheid niet eens opgevallen.

Uitslag

Bron: ANP


www.MARATHONSCHAATSEN.nl