31e Jaap Eden Trofee - Amsterdam - 13 oktober 2001

Uitslagen: Heren B - Heren A - Veteranen

mielrozendaal0102.jpg (7869 bytes)Eerste cupwinst voor Miel Rozendaal

Het zag er allemaal onwerkelijk uit op de Amsterdamse kunstijsbaan. Met strandstoelen, terrasjes en zeer schaars geklede serveersters langs de kant waande menig toeschouwer zich in Hawaïaanse sferen. Bij een temperatuur van twintig graden boven nul was dit zeker niet het enige vreemde tafereel dat zich tijdens de eerste schaatsmarathon van de KNSB-competitie afspeelde.

De heerser van het peloton, Jan Maarten Heideman, kon totaal geen indruk maken en stapte na een kwartier van het ijs. Miel Rozendaal won de wedstrijd over honderd ronden. De 29-jarige TVM-rijder uit Warmenhuizen toonde zich in de eindsprint de rapste van een kopgroep van 29 schaatsers. Peter de Vries eindigde als tweede en Frans de Ronde werd derde.

De valse start van Heideman was opmerkelijk. Niemand in het peloton had er rekening mee gehouden dat de fysiotherapeut uit Oldebroek zo kwetsbaar is. Heideman won de afgelopen drie jaar steeds de openingswedstrijd van de KNSB-competitie en gaf vervolgens in het verdere verloop van de seizoenen het kleine aantal leden van de oppositie geen enkele mogelijkheid tot welke opstand ook. Hij veroverde alle grote titels: KNSB Cup (2), zesdaagse (3), Nederlands kampioen natuur- en kunstijs (3) en de Finse alternatieve Elfstedentocht (1).

Het peloton en Heideman namen in Amsterdam na dertig rondjes afscheid van elkaar. "Dit is me nog nooit gebeurd. Ik kon het hoge tempo niet aan. Mijn benen blokkeerden. Toen het peloton voortraasde, dacht ik: hoe is het mogelijk dat ik daarin altijd moeiteloos mee kon draaien. De oorzaak van mijn inzinking weet ik niet", verzuchtte Heideman in de kleedkamer.

Jan Wiebe Last, de trainer en ploegleider van Heideman, had ook geen verklaring voor het falen van zijn pupil. "Misschien komt het door een eiwit-gebrek. Begin oktober hebben we zijn bloed laten testen en toen had hij een tekort aan eiwitten in zijn bloed. Maar het blijft gissen. Het kan ook een griepje zijn", aldus Last.

Bij hoge temperaturen en op schuurpapierachtig ijs had de grote groep schaatsers geen gemakkelijk avondje in Amsterdam. Op het moment dat Heideman van het ijs stapte, viel het peloton in twee stukken. Halverwege de race boekten 29 rijders een rondewinst op de rest. Alle toppers waren in de frontlinie vertegenwoordigd. Dertig ronden voor het einde ontsnapten Peter de Vries, Jeroen de Vries, Wubben, Jan Eise Kromkamp en Baars uit de omvangrijke kopgroep. Het vijftal zag de ontsnappingspoging echter mislukken, zodat de eindsprint tussen de 29 schaatsers onvermijdelijk werd.

Rozendaal werd door de TVM-ploeg in stelling gebracht. De enige full-time prof in het team deed wat er van hem verwacht werd: winnen. Hij reed de laatste ronde op kop van het peloton en gaf die positie niet meer uit handen. "Het ijs was enorm stroef. Er lag een heel krap strookje ijs waar je nog een beetje op kon schaatsen. Toen ik op kop lag, kon ik mooi op het gladde baantje blijven. Degene die me in wilden haalden, moesten eerst door de prut", grinnikte Rozendaal na zijn eerste seizoenzege.

De dames hadden de eerste wedstrijd vrijaf en beginnen volgende week zaterdag  in Utrecht hun reeks om de Essent-Cup 2001-2002.

20011013-232102w.jpg (28697 bytes)
© foto: ANP

Uitslagen: Heren B - Heren A - Veteranen

© ANP / JZIS, 13/14-10-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl