Persconferentie Sectie Marathon

Hoewel de opening van het schaatsmarathonseizoen toch een blijde gebeurtenis zou moeten zijn, liepen de bestuurders van de sectie marathon er woensdag in Alkmaar verslagen bij. Ze hadden gehoopt dat de schaatsers massaal de jaarlijkse perspresentatie zouden bijwonen, maar de grote zaal aan de rand van kunstijsbaan De Meent bleef nagenoeg leeg.

Dat het allemaal niet zo'n gezellige boel was, kwam door de boycot van de VMS (Vereniging Marathon Sponsors). De belangenvereniging van sponsors had de schaatsbond afgelopen dinsdag een ultimatum gesteld. Maar de KNSB weigerde op de eisen in te gaan, waarna de VMS met de represaille kwam om de schaatsers niet naar de persconferentie van de schaatsbond te sturen.

Bronnen van het conflict zijn geld en prestige. De VMS vindt het niet terecht dat de ploegen die deelnemen aan de competitie zomaar duizend gulden moeten betalen voor vier entreebewijzen per seizoen. Bovendien wilde de sectie marathon per ploeg slechts twee vrijkaarten geven voor de perspresentatie in Alkmaar. De overige rijders moesten 50 gulden betalen.

"Dit is toch pure discriminatie? Zo jaag je toch iedereen in het harnas. Het gaat ons niet om het geld. De manier waarop de sectie marathon dit op eigen houtje heeft beslist, staat ons niet aan", zei Jaap Stalenburg, interim-voorzitter van de VMS.

De bestuursleden van de sectie marathon toonden weinig begrip voor de actie van de VMS. Voorzitter Peter Leegwater reageerde een tikje aangeslagen op de aanval. "Wij hebben geld tekort en de centen moeten toch ergens vandaan komen. De gezamenlijke sponsors betalen geen gulden aan de KNSB, terwijl ze toch van ons verwachten dat wij het complete wedstrijdprogramma financieren."

"Dat we geen overleg met de VMS hebben gevoerd, is niet zo vreemd. De VMS is pas drie weken geleden opgericht. De belangenvereniging van sponsors wil ons nu al de wet voorschrijven. Dat kan natuurlijk niet. Wij zijn verantwoordelijk voor het beleid en willen dat op een gezonde manier uitvoeren."

Ondanks het conflict gaan de sectie marathon en de VMS binnenkort wel rond de vergadertafel zitten. "We streven met zijn allen naar verbeteringen in de marathonsport", zei Leegwater, die verder vooruit keek naar de wedstrijdkalender. De KNSB/Essent Cup, vorig seizoen opnieuw gewonnen door Jan Maarten Heideman, gaat over vijftien races van honderd ronden en vier wedstrijden over 150 ronden.

Daarnaast staat er net als vorig jaar in december de Greenery zesdaagse op het programma. Het NK kunstijs wordt op tweede kerstdag gehouden. Daarnaast maken de rijders drie uitstapjes naar het buitenland. De alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk en Finland vormen de traditionele hoogtepunten.

Verder reizen de marathonrijders naar Zweden. Daar wordt op 9 februari het open Nederlands kampioenschap gehouden. De titelstrijd is op de openingsdag van de Winterspelen in Salt Lake City. De VMS vreest dat het evenement bijna geen publiciteit krijgt en wilde een andere datum.

Leegwater liet weten dat daar geen ruimte meer voor was op de wedstrijdkalender. "Bovendien bijten de Olympische Spelen en de nationale titelstrijd elkaar niet op het publicitaire vlak. Het open NK wordt 's middags uitgezonden en de Winterspelen komen door het tijdsverschil pas bij ons 's nachts op de buis", zei Leegwater.

© ANP, 10-10-01

Wedstrijdverslag + uitslagen eerste wedstrijd


www.MARATHONSCHAATSEN.nl