Stam wint marathon in Finland

Arnold Stam is klaar voor de alternatieve elfstedentocht in Finland. Hij won donderdag de opwarmronde voor de grote tocht die zaterdag in Kuopio wordt verreden. Stam ontsnapte in de finale van de marathon uit een kopgroep van acht schaatsers en reed solo naar de finish.

Yep Kramer en Bertjan van der Veen werden achtereenvolgens tweede en derde. Stam had dit seizoen nog niet eerder een wedstrijd gewonnen. "Zodra er onder zware omstandigheden moet worden gepresteerd, raak ik in vorm", glunderde de winnaar.

Het marathonpeloton had het door de vrieskou van tien graden onder nul niet makkelijk. De rijders deden over vijftig kilometer ruim tachtig minuten. Hotze Zandstra kreeg als enige last van bevriezingsverschijnselen. De Fries, van wie vorig jaar tijdens de Finse alternatieve elfstedentocht meerdere tenen en vingers bevroren, viel na een uur uit. "Het blijven zwakke plekken. De bloedvaten zijn nog steeds beschadigd en daardoor heb ik eerder last van de kou dan een ander."

De weersvooruitzichten voor zaterdag zijn gunstig. Het zal slechts zes graden gaan vriezen. Vorig jaar daalde het kwik nog tot twintig graden onder nul. "We zijn door die incidenten wel een stuk voorzichtiger geworden", aldus winnaar Stam. "We kleden ons nu veel beter tegen de kou. Behalve Zandstra. Hij had vandaag weer veel te weinig kleren aan."

Het parcours van de vierde editie van de alternatieve elfstedentocht wordt voor het eerst sinds zijn bestaan van 25 naar tien kilometer ingekort. Op het Kallafesiemeer zijn dunne stukken ijs. Dat komt ondat het de hele winter weinig heeft gevroren. Het tien kilometer lange traject is met een ijsdikte van 40 centimeter veilig.

"Maar het kleine parcours brengt wel veel problemen met zich mee", zei organisator Jan Streek. "De jury kan onmogelijk 250 schaatsers controleren of ze wel echt 200 kilometer rijden. Daarom moet iedereen bij elke doorkomst stempelen. Nooit eerder hebben we deze maatregel hoeven te nemen."

Meer info

ANP, 01-03-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl