Alternatieve Elfstedentocht voor vrouwen ingekort

Vrouwen krijgen een voorkeursbehandeling in de Finse alternatieve elfstedentocht. De schaatssters hoeven op 3 maart slechts de helft van de tweehonderd af te leggen wedstrijdkilometers te volbrengen. Voor de mannelijke collega's is geen clementie.

Door de extreme kou liepen vorig jaar vele deelnemers zware bevriezingen aan lichaamsdelen op. Vooral Hotze Zandstra en Arnold Gaasenbeek waren er slecht aan toe. Bij hen dreigde zelfs amputaties van enkele tenen.

Jan Streek, organisator van de tocht in Kuopio, noemt het logisch dat de wedstrijd voor vrouwen is ingekort. "Zij klaagden vorig jaar het meest over de afstand. De vrouwen moesten ook veel langer in de kou schaatsen. Winnaar Ruud Borst finishte bijvoorbeeld twee uur eerder dan winnares Kathalijne Oudhoff. Nee, de mannen klagen nooit. Hoe zwaarder de tocht, hoe mooier zij het vinden", zegt Streek.

De alternatieve Elfstedentocht vindt dit jaar voor de 25e keer plaats. Nooit eerder werd de wedstrijd voor vrouwen bij voorbaat ingekort. Lenie van der Hoorn is met negen overwinningen de koningin van de alternatieve Elfstedentocht.

ANP, 13-02-01

Meer info over de 25e Alternatieve Elfstedentocht in Finland op 3 maart


www.MARATHONSCHAATSEN.nl