Skeeve Skaes Marathon - Amsterdam

20 januari 2001

Opnieuw zege voor Fransman Michaud

Cédric Michaud heeft zaterdagavond de vijftiende marathon van de KNSB-competitie op zijn naam geschreven. De Fransman, die vorige week ook in Assen en Haarlem won, ging in Amsterdam op herhaling. Michaud toonde zich de snelste in de massasprint. Klassementsleider Jan Maarten Heideman eindigde op de tweede plaats.

Het duel tussen Heideman en Miel Rozendaal om de leiding in de stand duurde op de Jaap Edenbaan niet lang. Rozendaal viel in de verlengde marathon over 150 ronden al na een paar honderd meter uit. Hij had een braam op zijn rechter schaats. Zijn achterstand op Heideman liep op van elf naar 38 punten. Er zijn nog zes wedstrijden in de strijd om de KNSB-Cup.

De vijftiende Cup-wedstrijd in Amsterdam was een bijzondere. Hevige sneeuwbuien zorgden er voor dat de ijsvloer van de Jaap Edenbaan niet optimaal geprepareerd kon worden. Op sommige plekken lag veel zand.

Dat werd Miel Rozendaal, de nummer twee in het KNSB-klassement, al na een paar honderd meter fataal. Met een enorme braam op het rechter ijzer zwabberde hij over het ijs. Onthutst zocht Rozendaal al na een ronde de kleedkamer op. "Vandaag heb ik de aansluiting met klassementsleider Jan Maarten Heideman definitief verloren. Deze verlengde marathon over 150 ronden leverde allemaal vette bonuspunten op. Heideman liep 27 punten op me uit. Dat kan ik in de volgende vijf wedstrijden nooit meer goed maken."

Naast Rozendaal blies ook diens ploeggenoot Frans de Ronde vroegtijdig de aftocht. De Amsterdammer omschreef de Jaap Edenbaan als een grote kattebak. "Overal lag zand. Daardoor schaatsten velen met bramen op hun ijzers. Dat kwam het verloop van de wedstrijd niet ten goede. Niemand kon op volle snelheid schaatsen", verklaarde hij de saaie marathon.

De race eindigde in een massasprint. Michaud toonde zich de snelste. Heideman finishte op een halve meter achterstand als tweede. "Ik heb vandaag goede zaken gedaan. Maar voor Rozendaal vind ik het wel jammer. Het gaat me te ver dat ik de Cup dit jaar nu al heb geprolongeerd."

ANP, 20/21-01-01

Uitslagen: Veteranen - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl