Amsterdamsche IJsclub Bokaal - Amsterdam

6 januari 2001

Hans Pieterse en Jenita Hulzebosch winnen in Amsterdam

Hans Pieterse heeft zaterdag in Amsterdam de elfde wedstrijd van de KNSB-competitie gewonnen. De schaatser uit Diemen ontsnapte in de finale van de race over honderd ronden uit een kopgroep van tien man en soleerde vervolgens naar de overwinning. Rob van Meggelen eindigde als tweede en Kurt Wubben legde beslag op de derde plaats. Jan Maarten Heideman blijft leider in het klassement.

De wedstrijd op de Amsterdamse Jaap Edenbaan bleef lange tijd bevroren. Pas in de slotfase werd de eerste ontsnapping geregistreerd. Tien schaatsers, onder wie Piet Kleine, Pieterse, Gaasenbeek en Van Meggelen, reden na tachtig ronden weg uit het peloton.

De omvangrijke kopgroep dubbelde korte tijd later de hoofdmacht. Pieterse, die in 1997 voor eigen publiek de Nederlandse titel veroverde, opende in de finale het offensief. Zijn aanvalsdrift werd beloond, want hij werd niet meer achterhaald.

Jenita Hulzebosch-Smit won de elfde marathon van de KNSB-competitie bij de dames. De schaatsster uit Loozen versloeg in de eindsprint Petra de Boer-Grimbergen. Het tweetal had een voorsprong van een ronde op het peloton. Hulzebosch-Smit boekte haar vierde seizoenszege.
De massasprint werd gewonnen door Daniëlle Bekkering. De Groningse eindigde daarmee als derde. Nationaal kampioene Gretha Smit finishte als zesde en blijft leidster in het klassement.

De cyclus om de KNSB-cup wordt zondag voortgezet in het Heerenveense Thialf-stadion.

ANP, 06-01-01

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl