Pronk Keukens Marathon - Alkmaar

2 december 2000

Overwinningen voor Peter de Vries en Gretha Smit in Alkmaar

Met een explosieve eindsprint bevrijdde Peter de Vries zichzelf en zijn ploegmaten van een geweldige frustratie. Niemand had verwacht dat de brokkenpiloot zaterdag in Alkmaar de negende KNSB-marathon zou winnen.
De anonieme Kurt Wubben had de troef in handen. Zijn voorsprong van ruim honderd meter zag hij in de finale verloren gaan. De Vries toonde zich in de sprint de snelste van een kopgroep van zestien man. Wubben eindigde met nauwelijks waarneembaar verschil als tweede.
Beide rijders verkeerden in de veronderstelling te hebben gewonnen. Achteraf bleek De Vries terecht te hebben gejuicht. Op de finishfoto bedroeg het verschil tien centimeter. ,,Ondanks dat ik tweede werd, voel ik me toch een beetje winnaar. Net voor de eindstreep maakte ik een misslag. Dat heeft me de overwinning gekost´´, concludeerde Wubben. Erik Hulzebosch pakte de derde plaats. Jan Maarten Heideman behoudt de leiding in het klassement.

Behalve de finale kende de marathon over 150 ronden weinig boeiende momenten. Zonder dat het peloton op volle snelheid lag, versplinterde de grote groep na zestig ronden. Met meer geluk dan wijsheid vonden zestien rijders elkaar die in zeer korte tijd de hoofdmacht ringeloorden. Opvallend was dat de twee klassementstoppers Jan Maarten Heideman en Miel Rozendaal de slag misten.
Op de semi-overdekte kunstijsbaan De Meent kregen de 4000 toeschouwers een hartverwarmende finale voorgeschoteld. Wubben glipte met de pelotonsprint mee en liet zijn vijftien medevluchters ver achter zich. ,,Dat was de enige manier de wedstrijd te winnen. Ik kan totaal niet sprinten´´, aldus Wubben.
Peter de Vries kende geen medelijden. ,,Dat is nu eenmaal sport´´, gniffelde de KNSB-Cup winnaar van 1998. De 32-jarige De Vries, in 1987 het slachtoffer van een ernstig auto-ongeluk waarbij zijn linkerbeen werd verbrijzeld, had zelf in de finale ook niet op een overwinning gerekend.
,,Dat leek onmogelijk. Driehonderd meter voor de eindstreep heb ik op volle snelheid de achtervolging ingezet. Ongelofelijk zo´n overwinning. Dit had onze ploeg echt nodig. Het liep voor geen meter. We komen ook mankracht tekort. Ieder team heeft vier man, wij maar drie. Komt doordat Ruud Borst ons voor de aanvang van dit seizoen verliet. Kramer, Stam en ik zijn daar kwetsbaarder door geworden. In tegenstelling tot sommige andere jongens had ik vandaag geen teamgenoten in de kopgroep. Dat geeft deze overwinning voor mezelf extra glans´´, aldus De Vries.

Bij de vrouwen behaalde Gretha Smit haar zevende seizoenzege en haar vijfde overwinning in het KNSB-circuit. De bloemiste uit Rouveen soleerde naar een ronde voorsprong. Tijdens haar ontsnappingspoging werd ze in de finale geholpen door haar zus Jenita, die zich uit het peloton liet afzakken om tempo voor de eenzame vluchter te maken. Na afloop dienden enkele rijdsters een protest in. De scheidsrechter verwees hen naar het nieuwe reglement. Daarin wordt het uitoefenen van ploegenspel toegejuicht. Petra de Boer eindigde op de tweede plaats. Laura Kamminga werd derde. In het KNSB-klassement verstevigde Gretha Smit haar leidende positie.

ANP, 03-12-00

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

 


www.MARATHONSCHAATSEN.nl