Autoservice Jans Hoogeveen Marathon - Assen

25 november 2000

Opnieuw winst voor Heideman en Hulzebosch-Smit

Het begint eentonig te worden in het marathonschaatsen. Jan Maarten Heideman toonde zich zaterdag in Assen andermaal de snelste en de slimste. Op ijs als schuurpapier won de koploper in het KNSB-klassement de massasprint. Tweede werd zijn voornaamste rivaal Miel Rozendaal en derde Rene Ruitenberg.

Het was al weer de zesde zege voor Heideman dit seizoen en zijn vijfde in de KNSB-cyclus. In totaal heeft de veelvraat in zijn loopbaan nu dertig overwinningen behaald. De ranglijst aller tijden wordt aangevoerd door Richard van Kempen, die 47 wedstrijden op kunstijs op zijn naam schreef. Heideman is pas 27 jaar en kan nog jaren mee in het wereldje waarin veertigers als Yep Kramer, Henri Ruitenberg, Piet Kleine en Jan Eise Kromkamp nog tot de cracks behoren.

,,Het moet me wel lukken om Van Kempen uit de recordboeken te schrappen““, verwacht Heideman. De Wehkamp-rijder uit Oldebroek doet er alles aan om zoveel mogelijk zeges binnen te halen. Hij draagt een haaienpak om de luchtweerstand te beperken, rijdt op de 3D-schaats om meer snelheid uit de afzet te halen en traint meer dan voorgaande jaren om de concurrenten voor te blijven.

Heideman is een perfectionist en laat niets aan het toeval over. Soms gaat het bijna mis, zoals een week eerder in Groningen. Daar vergat hij de presentielijst voor aanvang van de wedstrijd te tekenen. Die fout moest de verstrooide schaatser op bevel van de scheidsrechter eerst rechtzetten voor hij zich kon laten huldigen. Heideman kreeg voor de overtreding een gele kaart. Als hij opnieuw die fout maakt, schrapt de wedstrijdleiding hem uit de uitslag.

Ook daar heeft Heideman wat op gevonden. De hele zaterdag droeg hij zijn polshorloge op de kop. Ten teken dat er iets niet vergeten moest worden. ,,Ruim een uur voor de wedstrijd keek ik op mijn klokje en ben meteen naar de presentielijst gehold om dat ding te tekenen““, aldus Heideman.

De wedstrijd in Assen leek aanvankelijk boeiend te worden. In de beginfase werden er twee omvangrijke vluchtgroepen geregistreerd. Peter de Vries en Jan Eise Kromkamp waren de aanstichters van de ontsnappingen. Na de vroege schermutselingen gebeurde er niets meer, zodat de toeschouwers een saai avondje langs de ijsbaan beleefden. In de finale werd het tempo hoog gehouden door de rijders van Slager, die hun kopman Rozendaal voor de eindsprint wilden lanceren. Dat lukte redelijk, alleen was er op het laatste rechte stuk naar de finish źźn man sneller: de inmiddels haast onverslaanbare Heideman.

Bij de vrouwen won Jenita Hulzebosch-Smit voor de derde keer dit seizoen. De schaatsster uit Loozen had een ronde voorsprong op het peloton. Haar zus Gretha toonde zich de snelste in de massasprint en leidt met 184,4 punten het klassement. Petra de Boer-Grimbergen werd derde.

ANP, 25-11-00

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B


www.MARATHONSCHAATSEN.nl