Thialf Evenementencentrum Marathon - Heerenveen

15 november 2000

Vierde seizoenzege voor Heideman

Jan Maarten Heideman heeft woensdag de zesde KNSB-schaatsmarathon op zijn naam gebracht. De Oldebroeker was op het kunstijs in Heerenveen de snelste van de kopgroep van twaalf. Het was zijn vierde zege in dit seizoen, zijn derde in de KNSB-marathoncyclus. Tweede werd Miel Rozendaal, derde Arnold Gaasenbeek.

Heideman houdt van experimenteren. In 1997 won hij als eerste marathonrijder op de klapschaats een wedstrijd op kunstijs. Een jaar later was hij de eerste die op klapschaatsen een Nederlandse titel op natuurijs in de wacht sleepte. Vorig seizoen introduceerde hij met succes de carveschaats. Op dat materiaal, waarvan het voorste en het achterste gedeelte van het glij-ijzer breder is, won hij vijftien wedstrijden.

Ruim een week geleden verscheen Heideman wederom met een nieuwigheidje op het ijs: de 3D-schaats. Volgens fabrikant Raps zou daar meer snelheid mee kunnen worden gemaakt. Het mechanisme van het scharnier is zo aangepast, dat de hiel van de schaatsschoen niet meer boven het glij-ijzer staat, maar daarbuiten. De afzet wordt daardoor verlengd, wat in theorie tijdwinst oplevert.

Op volledig overdekt recordijs hadden de marathonrijders dit seizoen nog niet geschaatst. Alle toppers hadden er zin in. Dat resulteerde op het snelle Thialf-ijs in verschillende uitlooppogingen. Na zestig van de honderd ronden vonden twaalf rijders elkaar. De kopgroep met onder anderen Rozendaal, Heideman, Lankhaar en Bouma pakte een ronde voorsprong.

De koplopers controleerden de koers vervolgens voorbeeldig. Erik Hulzebosch, derde in het klassement, liet dure punten liggen. De clown van het peloton viel door materiaalpech uit. ,,Zonde, want zo hoog had ik in het klassement nog nooit gestaan.´´

Duidelijk was dat de winnaar van de marathon van Heerenveen uit de kopgroep moest komen. Met nog een ronde te gaan nestelde de leider van het klassement zich op kop. Niemand kon hem achterhalen. ,,Een enorme opluchting´´, omschreef Heideman zijn overwinning. ,,Ik twijfelde zaterdag in Eindhoven aan mezelf. Ik voelde de druk om te presteren op het nieuwe schaatsmateriaal. Maandag ben ik in Deventer weer gaan testen. Ik reed toen een rondje van 26 seconden. Dat gaf me vertrouwen´´

Bij de vrouwen ging Jenita Hulzebosch-Smit op herhaling. De Nefit-rijdster uit Loozen was zaterdag in Eindhoven de snelste en woensdag won ze opnieuw met overmacht. De echtgenote van Erik Hulzebosch ontsnapte halverwege de wedstrijd over vijftig ronden uit het peloton. In het algemeen klassement gaat Gretha Smit met 140,3 punten aan de leiding.

ANP, 15-11-2000

Uitslagen: Dames - Heren A - Veteranen


www.MARATHONSCHAATSEN.nl