Heideman wint in Deventer

Jan Maarten Heideman heeft zaterdag in Deventer de derde marathon om de KNSB-Cup gewonnen. De schaatser uit Oldebroek maakte deel uit van een kopgroep van dertien man. In de sprint rekende hij af met Miel Rozendaal (tweede) en de Fransman Cédric Michaud, die na het bestuderen van de finishfoto als derde werd geklasseerd nadat hij nog als tweede was gehuldigd.
De KNSB-competitie heeft in Heideman weer een vertrouwde leider. Heideman, vorig jaar goed voor vijftien overwinningen, nam met gemak de leiderspositie van Lankhaar over. De ´veelvraat´ was opgetogen na zijn derde seizoenszege (twee KNSB-wedstrijden en de seizoensopening). ,,Voor eigen publiek winnen is het mooiste dat er is´´, zei hij. ,,Ik voelde de druk om te presteren enorm. Bovendien rijdt het hele peloton tegen me. Ik moest met elke ontsnapping mee. Ik vond het een voordeel dat ik vandaag niet in het oranje leiderspak reed. Nu kon ik onopvallend voor mijn thuispubliek schaatsen.´´
De wedstrijd was zwaar. Door de hoge buitentemperatuur veranderde de bovenste ijslaag in schuurpapier. Deondanks leverden de schaatsers veel strijd. Na een handvol mislukte ontsnappingspogingen viel halverwege de wedstrijd over 100 ronden de beslissende slag. De winnaar van de laatste Elfstedentocht Henk Angenent ging als eerste op avontuur. Hij kreeg twaalf medevluchters mee, onder wie Heideman, Michaud, Rozendaal en Hulzebosch. De kopgroep van dertien bereikte datgene waar men op uit was, een ronde voorsprong op het peloton
In de finale was Angenent kansloos. Hij eindigde als dertiende. ,,Ik had misschien teveel de aanval gekozen´´, zei hij. ,,Maar dat is de enige manier om Heideman te bestrijden. Ik heb er een bevredigend gevoel aan overgehouden.´´ De vierde wedstrijd is zaterdag in Haarlem.

Bij de vrouwen won Gretha Smit voor de derde achtereenvolgende keer in de KNSB-Cup. De rijdster uit Rouveen was gebeten op een nieuwe overwinning omdat ze in december noodgedwongen enkele marathons moet overslaan. Dan heeft ze het namelijk te druk met de verkoop van bloemen in de feestmaand. Haar zus Jenita Hulzebosch-Smit werd tweede.

ANP, 28 oktober 2000

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

 


www.MARATHONSCHAATSEN.nl