Lankhaar wint tweede cupwedstrijd

Er leeft weer hoop in het marathonpeloton van de schaatsers. Jan Maarten Heideman blijkt toch verslaanbaar. De vedette liet zaterdag in de tweede wedstrijd om de KNSB-Cup zowaar menselijke trekjes zien. Op de kunstijsbaan van Utrecht liet hij Koen Lankhaar de hegemonie van twee opeenvolgende overwinningen doorbreken.
Lankhaar won op spectaculaire wijze. De 24-jarige Brabander ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van zeven man en reed solo naar de finish. Haico Bouma en Kurt Wubben volgden als nummer twee en drie. ,,Ik wilde het niet op een sprint laten aankomen´´, verklaarde Lankhaar zijn ontsnapping in de laatste ronden.
Lankhaar is oorspronkelijk een langebaanrijder en werd ooit nog eens zesde op de tien kilometer van het NK afstanden. Hij maakt al drie jaar deel uit van de NUON-ploeg van Richard van Kempen. Zijn succes in Utrecht betekende zijn tweede zege op kunstijs, na vorig seizoen in Haarlem te hebben gezegevierd.
,,Het werd tijd dat Heideman eens niet won´´, zei Lankhaar naderhand. ,,Wat we moesten zien te voorkomen was dat hij in een zetel naar de finish zou worden gebracht. In die opzet zijn we geslaagd. Het collectief heeft goed tegen hem gereden.´´
In Utrecht was sprake van een levendige wedstrijd. Al snel ontstond een kopgroep van zes man, met onder meer De Ronde en Schreuder. Net voordat ze een ronde inliepen, begon de formatie van Heideman met succes de jacht te organiseren. Nadat de groep was teruggehaald, kwam de beslissende ontsnapping tot stand van de zeven rond Lankhaar.

Gretha Smit wint voor de 3e maal

Gretha Smit heeft zaterdag de schaatsmarathon voor vrouwen in Utrecht gewonnen. Het betrof hier de tweede wedstrijd in de strijd om de KNSB-Cup. Smit won vorige week ook al de eerste rit, in Amsterdam. De uitslag in de top was gelijk aan die van Amsterdam. Na Smit volgde Petra de Boer op de tweede plaats, derde werd Jenita Hulzebosch-Smit. De laatste won de sprint van het peloton. Gretha Smit en De Boer hadden een halve ronde voorsprong op de grote groep.

ANP, 21-10-00

Uitslagen: Dames - Heren A - Heren B

 


www.MARATHONSCHAATSEN.nl