Heideman verstevigt koppositie in Assen; Sandra de Ronde door overwinning leidster in damesklassement

Jan Maarten Heideman heeft zaterdag in Assen zijn leidende positie in het klassement verder uitgebouwd. Na een vlakke, maar snelle koers (54.25) was hij opnieuw de snelste van het afsprintende peloton. Henk Angenent werd tweede voor Bertjan van der Veen.
In het klassement wordt Heideman op 18.5 punt gevolgd door Peter de Vries, die zesde werd. Vlak daarachter staat Henk Angenent als derde.
Erik Hulzebosch verbleef in Hamar o.a. om daar de fransman Cedric Michaud namens sponsor Nefit een nieuw meerjarig contract aan te bieden (zie ook het prikbord).

Bij de dames werd zoals verwacht de leidende positie van Jenita Hulzebosch (zwaar geblesseerd) overgenomen door Sandra de Ronde uit Amsterdam. Ze deed dit door in de tiende wedstrijd de overwinning voor zich op te eisen door de sprint van het peloton te winnen. Henny Bok werd tweede voor Gretha Smit.

Ook in Assen ging de overwinning bij de B-rijders naar Andres Landman. Hij was ook dit keer weer de sterkste in de eindsprint van het peloton.

Uitslagen: Heren A, Dames en Heren B

Jan Zwanenburg (15-01-00)


Heideman blijft winnen

Jan Maarten Heideman ontpopt zich als de Emiel Hopman van het schaatspeloton. De fysiotherapeut uit Oldebroek tiranniseert en geselt de grote groep marathonrijders met hetzelfde gemak zoals Hopman dat in 1983 deed. 'De Hulk' uit 't Zand won in die jaargang het ongeėvenaarde record van vijftien wedstrijden. In Assen behaalde Heideman zaterdag zijn elfde seizoenzege. In de massasprint versloeg hij Henk Angenent en Bertjan van der Veen.
Met de winst van de veertiende KNSB-marathon verstevigde Heideman zijn leiderspositie in het klassement aanzienlijk. Niemand anders dan Heideman lijkt de nationale trofee te gaan winnen. Hij heeft nu ruim achttien punten voorsprong op Peter de Vries en Angenent, de nummers twee en drie. De competitie duurt nog zes wedstrijden. ,,We moeten zijn schaatsen maar door midden zagen.'' De marathonrijders zochten op de kunstijsbaan van de Drentse hoofdstad vertwijfeld naar het juiste antwoord op de suprematie van de nieuwe vedette. Maar Heideman is niet te stoppen. Hij schaatst iedere keer zijn concurrenten fluitend voorbij.
,,Ik ben al lang blij dat ik dit seizoen voor de zesde keer tweede ben geworden. Leuk is het niet, maar hoger eindigen kan ik niemand. Heideman heeft teveel klasse. Vooral in de massasprint is hij onnavolgbaar'', zei Elfstedenwinnaar Henk Angenent na afloop.
De wedstrijd in Assen was vreselijk saai. Ontsnappingen waren er bijna niet. Het tempo van het peloton lag te hoog voor serieuze aanvallen. Bovendien beginnen de belangen voor een topklassering in het klassement mee te spelen. De schaatsers houden liever hun directe tegenstanders in de gaten dan op avontuur te gaan.Angenent: ,,Er werd vandaag inderdaad te weinig initiatief genomen. Anders had ik de aanval wel gekozen, maar ik ben pas ziek geweest. De komende weken zal ik er weer ouderwets tegenaan gaan. Ja, dan probeer ik tijdens een wedstrijd bij Heideman weg te rijden. Dat is de enige manier om hem te verrassen.''
De 2000 toeschouwers kregen pas in de finale spektakel te zien. Dat kwam hoofdzakelijk door een val van Peter de Vries. Toen de nummer twee van het klassement tien ronden voor het eind onderuit ging, werd onmiddellijk het tempo in het peloton opgevoerd. Vooral de teamgenoten van Angenent - Kromkamp en Ruitenberg - waren daar verantwoordelijk voor. De Vries wist echter tot opluchting van het publiek zijn opgelopen achterstand weer goed te maken. In een lange sprint, die twee ronden voor het eind door Angenent werd ingezet, toonde Heideman zijn kwaliteiten. Op het rechte stuk naar de finish passeerde hij de Elfstedenwinaar moeiteloos.
Heideman was wederom lyrisch over zijn succes.,,Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Ik steek in een supervorm, ik zit in een goede ploeg, ik ben gelukkig thuis, ik ben gezond en ik train heel veel. Bovendien heeft mijn tweede coach, Dries van Wijhe, mij veel tactisch inzicht bijgebracht. Daarnaast ben ik gretig. Na mijn Nederlandse titel en de hoofdprijs in de zesdaagse wil ik dit seizoen ook de KNSB-beker veroveren.''

Bij de vrouwen won Sandra de Ronde de massasprint. De Amsterdamse nam door haar eerste overwinning de leiding over van Jenita Hulzebosch-Smit, die eind december haar enkel brak.

ANP (16-01-00)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl