Douwe de Vries wint voorlaatste Essent Cup

Mariska Huisman verovert gouden leiderspak

In Amsterdam is Douwe de Vries de winnaar geworden van de voorlaatste wedstrijd om de Essent Cup. Hij ontsnapte in de finale uit een kopgroep van acht rijders met een ronde voorsprong en behaalde hiermee op een geweldige manier zijn eerste kunstijszege. De Vries maakte hiermee ook de strijd om de derde plaats in het klassement alsnog spannend, want hij naderde Arjan Stroetinga tot op 7 punten. Bob de Vries maakte geen fout en liep zelfs weer verder uit op Cedric Michaud, zodat de finale voor wat betreft de eindzege slechts een formaliteit is geworden.
Bij dames was de dagzege voor Danielle Bekkering, maar slaagde Mariska Huisman er nu toch eindelijk in om het leiderspak van Maria Sterk over te nemen, wat veel spanning op zal leveren voor de finale.

De marathon op de onoverdekte baan was van begin tot eind levendig, maar tot 40 rondes voor het einde werden alle vluchtpogingen weer geëlimineerd. De eerste serieuze poging kwam op naam van Koos Kortekaas en Jouke Hoogeveen en hierna probeerden Douwe de Vries, Jaap Smit en Durk Fabriek het. Dit leverde Douwe de Vries drie maal drie klassementspunten op in de tweede serie tussensprints, die hij na later bleek heel goed kon gebruiken. Halverwege brak het peloton in tweeën, maar de noodzaak om dit te herstellen werd door de 2e groep op tijd gezien.

In de derde serie tussensprints pakte Arjan Stroetinga weer wat puntjes terug op Douwe de Vries. De sprints leidden echter meteen een nieuwe kopgroep in met onder andere wel Douwe de Vries en Bob de Vries hierin, maar zonder Arjan Stroetinga en Cedric Michaud. Samen met Ingmar Berga probeerden ze alsnog bij het achttal te komen, maar dit slaagde niet. Nog voordat de groep van acht het peloton dubbelde ontsnapte er opnieuw een groep van circa 10 rijders. Omdat daartussen ook nog wat losse rijders reden, werd de wedstrijd daardoor nogal onoverzichtelijk. Bertjan van der Veen deed er van alles aan om ten behoeve van de voorsprong van Bob de Vries alles weer bij elkaar te krijgen, maar hij kwam hierbij onfortuinlijk ten val en kon meteen naar de kant.

De eliminatiesprint was daardoor eigenlijk helemaal voorbehouden aan de voorste groep, maar toen hierin Rob Hadders en Sander Kingma samen onderuit gingen (en elkaar daarna in de haren vlogen) was er ook nog wat eer te behalen voor het peloton, waarvan Cedric Michaud dankbaar profiteerde. De jury wist hierna ook niet helemaal meer hoe het precies zat en haalde ten onrechte Alexis Contin en Martijn Bovenmars als achterblijvers uit de wedstrijd, terwijl ze juist met een poging bezig waren om de kopgroep te achterhalen. Ingmar Berga reed daar nog voor en werd hierdoor 9e. Bovenmars finishte als 10e en hoewel dat formeel waarschijnlijk ook weer niet kan, werd Contin later alsnog op de 11e plaats geklasseerd.

De acht koplopers konden in ieder geval 10 rondes voor het einde gaan strijden om de dagzege. Douwe de Vries ontsnapte al snel en kreeg niet veel later Durk Fabriek, Yoeri Lissenberg en Bob de Vries achter zich aan. Toen dit drietal echter werd achterhaald viel het weer stil. Douwe de Vries kon hierdoor zijn voorsprong verder uitbouwen en via enkele solo-rondes na veel podiumplaatsen eindelijk eens een welverdiende zege op het hoogste niveau behalen.
Zijn eerste overwinning had voor hem nog een bijzondere betekenis, want juist in Amsterdam overleed zijn neef  Willem Poelstra op 16 oktober 1999 vlak na een marathon aan een hartstilstand. Yoeri Lissenberg sprintte achter hem naar een verdienstelijke tweede plaats en Karlo Timmerman werd derde. De andere nog niet genoemde namen in de kopgroep waren Crispijn Ariens, Sandor Stuut en Kurt Wubben. En passant verbeterde Douwe de Vries ook nog het record van meest behaalde punten in een Essent Cup wedstrijd, namelijk 29 (3x3 + 5 + 15).

De dames bleven tot in de finale bij elkaar, maar dat gold niet voor Birgit Witte en Karin Bakker (de enige ploeggenote van Mariska Huisman), die na een valpartij in het begin van de wedstrijd met diverse (snij-)wonden moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. De valpartij had tevens een neutralisatie tot gevolg om de ongelukkige dames eerste hulp te kunnen geven. In de finale ontsnapte een kopgroepje, wat voor Bekkering de springplank opleverde om naar de overwinning te kunnen rijden. Ze bleef haar achtervolgsters net voor, waarvan Chris Witty de sprint won. Carla Zielman legde beslag op de derde plaats. Na haar werd Anniek ter Haar 4e, gevolgd door Mariska Huisman en Maria Sterk. Doordat Huisman ook in de tussensprints enkele punten pakte op Sterk, passeerde ze haar vandaag in het klassement. De jury telde echter anders en riep toch Sterk als klassementsleidster naar voren. Na een hertelling werd het echter ook hen duidelijk dat wel degelijk Huisman volgende week met 1 punt voorsprong naar de finale in Utrecht gaat en na afloop van de 1e-divisie wedstrijd kreeg ze daarvoor alsnog het gouden leiderspak.

Tom Jelte Slagter werd de verrassende winnaar in de 1e divisie. Samen met Thijs Smit (2e) had hij een ronde voorsprong op het peloton, maar in de finale reed hij bij hem vandaan en kwam solo over de streep. Ook Pieter Overmars vergezelde het duo in eerste instantie, maar hij kon het tempo niet langer volgen. Nieuw-Zeelander DJ Nation ontvluchtte het peloton en werd zo derde. Peter Nauta haalde door een val de laatste 20 niet, maar doordat ook Klaas de Weerd dit niet lukte behield hij onbedreigd de leiding in het Essent Cup-klassement.

De winnaars van vandaag, Douwe de Vries en Danielle Bekkering, kregen vanwege hun aanvallende manier van rijden ook de meeste punten voor de Dick van Gangelen Trofee ofwel het klassement voor de marathonschaatser van het jaar. Ralf Zwitser en Maria Sterk bleven hierin aan de leiding.

Klik hier voor de integrale opname van SBS6/KNSB met commentaar van Eric Korver. Zondagmiddag vanaf 11.55 uur is er op SBS6 tevens een ruime samenvatting van deze Essent Cup-marathon te zien (bekijk later hier).