foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer


foto: © Harm de Boer

Zeges voor Stroetinga en Sterk in Assen

Jury ontneemt Sjoerd Huisman zijn overwinning

Arjan Stroetinga is na zaterdag weer een kunstijszege rijker. Hij kwam weliswaar niet als eerste over de finish, maar doordat "winnaar" Sjoerd Huisman wegens onreglementair gedrag jegens Ingmar Berga werd gedeclasseerd, werd aan hem toch de overwinning toegekend. Karlo Timmerman werd hierdoor tweede en Cedric Michaud schoof op naar de derde plaats. Hij snoepte hierdoor iets van zijn achterstand op klassementsleider Bob de Vries af. Bij de dames blijft de strijd ongemeen spannend. Onderweg stond Mariska Huisman in punten zelfs even gelijk met Maria Sterk in het klassement, maar dit werd in de finale door Sterk weer rechtgetrokken doordat ze de wedstrijd net voor Huisman wist te winnen.   

Het venijn in de topdivisiewedstrijd zat vooral in de staart. Ingmar Berga kwam enkele rondes voor het einde op het rechte eind ten val met heel dicht in zijn buurt Roel van Hest en Sjoerd Huisman. Nadat Huisman de streep als eerste had gepasseerd werd hij onmiddellijk na de wedstrijd bij de jury ontboden, die hem te kennen gaf hem schuldig te bevinden aan de val van Berga, waardoor zijn feestje vanavond niet doorging. Berga wees echter zelf Roel van Hest als de veroorzaker aan en het leek er zelfs even op dat hij hem persoonlijk uit de wedstrijd had willen halen. Op de televisiebeelden leek alles meer op een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ook Willem Hut kreeg in de finale overigens nog een gele kaart. Diezelfde Hut had er tijdens de gehele wedstrijd vooral voor gezorgd dat alle ontsnappingen werden geneutraliseerd. Dat begon al na twee rondes bij een ontsnapping van Douwe de Vries. Jan Maarten Heideman forceerde kort daarna een vluchtpoging en kreeg vier rijders mee. Ze werden voor de eerste serie sprints echter al weer ingerekend, waarvan Bob de Vries er vervolgens twee van wist te winnen. De sprints leidden meteen tot een nieuwe uitlooppoging van De Vries, Michaud en Heideman, maar de twee klassementsleiders lieten vooral Heideman het werk doen, waardoor ook deze poging geen succes werd, maar Heideman voor zijn aanvallende manier van rijden na afloop wel de meeste punten kreeg voor de Dick van Gangelen Trofee.

Ook een nieuwe vluchtpoging van acht rijders met onder andere Sandor Stuut,  Bart de Vries, Ingmar Berga, Kurt Wubben en Douwe de Vries liep hierna op niets uit. De laatste serie sprints leverde nog mooie sprintduels op tussen Michaud en De Vries, maar verder gebeurde er in het tweede deel van de wedstrijd niet zo heel veel meer. De DSB-trein loodste vervolgens wel netjes Ingmar Berga in de finale, maar die kreeg dus geen gelegenheid om de strijd voor de dagwinst aan te gaan. Jan Maarten Heideman en Douwe de Vries hadden onderweg te veel gegeven en misten mede hierdoor de laatste twintig. In de laatste 20 rondes haalde Willem Hut achtereenvolgens Sander Kingma met Sandor Stuut, Durk Fabriek en Jan van Oosterom met Geert Plender terug, waarna zijn werk er voor deze avond op zat. Bob de Vries ging hierna de eindsprint aan, maar hij zag Huisman, Stroetinga, Timmerman en Michaud nog langszij komen. Na de declassering van Huisman kwam de winst - tot woede van de Nefit-leiding - echter toch weer bij de BAM-ploeg terecht.

Bij de dames doet Gretha Smit nooit onopvallend mee en ook vandaag werd ze daarvoor door DvG-juryleden Petra Grimbergen en Henri Ruitenberg beloond als meest strijdlustigste rijdster. In Assen koos ze enkele malen de aanval en al rond de eerste tussensprints vormde ze een kopgroepje met Birgit Witte en Erna Kijk in de Vegte. Hierdoor kreeg Mariska Huisman pas vanaf de tweede reeks tussensprints de gelegenheid om te proberen de twee punten achterstand op Maria Sterk in het klassement goed te maken. Na de zevende en laatste eliminatiesprint was ze hierin geslaagd zodat de beide toppers met evenveel klassementspunten de finale in gingen, die overigens wederom door de nummer drie uit het klassement, Carla Zielman, niet werd gehaald. Maria Sterk zorgde er in de laatste 15 rondes persoonlijk voor dat vluchtsters werden teruggehaald, waarna ze in het klassement weer orde op zaken stelde door de eindsprint te winnen en haar voorsprong zelfs weer wat was gegroeid ten opzichte van de beginstand. Huisman werd tweede en Andrea Sikkema sprintte naar de derde plaats.  

In de eerste divisie ringeloorde halfweg koers een groep van 13 rijders het peloton. Later ging een groep van circa 20 rijders daar ook naar op weg, maar de eliminatiesprint na 80 rondes verstoorde de gang van zaken. Het was en bleef vervolgens op het scorebord onduidelijk welke 20 rijders de finale mochten rijden. Uiteindelijk werd alleen de groep van 13 rijders een ronde voorsprong gegeven, die tot het einde door mochten rijden, samen met nog 9 andere rijders. Bart van der Valk ontsnapte uit de kopgroep en kwam solo aan. Achter hem won Rob Busser de sprint van de achtervolgers en werd Engbert de Vegt derde. Peter Nauta en Klaas de Weerd letten vooral op elkaar, waardoor beiden de finale misten en Nauta de leiding hield in het klassement.

Klik hier voor de integrale opname van SBS6/KNSB met commentaar van Eric Korver. Zondagmiddag vanaf 11.40 uur is er op SBS6 tevens een ruime samenvatting van deze Essent Cup-marathon te zien (bekijk later hier).

Uitslagen en klassementen Essent Cup (knsb.nl):

Dames daguitslag
Dames sprintuitslag
Dames algemeen klassement
Dames ploegenklassement
 
Topdivisie daguitslag
Topdivisie sprintuitslag
Topdivisie algemeen klassement
Topdivisie ploegenklassement
 
1e Divisie daguitslag
1e Divisie sprintuitslag
1e Divisie algemeen klassement
1e Divisie ploegenklassement

Dick van Gangelen Trofee (marathonschaatservanhetjaar.nl):

Topdivisie uitslag
Topdivisie klassement
Dames uitslag
Dames klassement
Ploegen uitslagen en klassementen
Juryrapporten

© marathonschaatsen.nl


www.MARATHONSCHAATSEN.nl