Stroetinga weer terug als winnaar

Waar de machine even haperde is Arjan Stroetinga weer waar hij zich het beste thuis voelt, namelijk op de hoogste trede van het podium. Hij was de snelste in de eindsprint van de laatste twintig en boekte zo zijn 16e kunstijszege op het hoogste niveau. Cees Juffermans werd verrassend tweede en Jan Maarten Heideman kwam vlak na hem over de streep. Douwe de Vries behield ternauwernood het gouden leiderspak. Bij de dames was er eindelijk eens een zege voor Mariska Huisman. Ze klopte Chris Witty (2e) die ook aast op haar eerste zege en Maria Sterk (3e), die de leiding hield in het klassement.

Ondanks talrijke pogingen lukte het in Eindhoven weer niemand om echt weg te komen. De eerste serieuze ontsnapping was na circa 15 rondes, toen Joost Juffermans, Jouke Hoogeveen en Arjan Becker er tussenuit knepen en ruim een halve ronde voorsprong namen. Ze konden hierdoor ook de punten van de eerste drie tussensprints verdelen. Hierna waren het Rob Busser, Ingmar Berga en Kurt Wubben die pogingen deden, maar ook die bleven zonder direct resultaat. Na tweederde van de koers ontstond er een grote kopgroep van 14 rijders die zich ongehinderd leek te gaan plaatsen voor de laatste twintig. De ploeg van Safan stak hier onder leiding van Rene Ruitenberg echter een stokje voor en drie rondes voor de eliminatiesprint werd ook deze groep weer achterhaald.

Deze laatste sprint werd door velen onopgemerkt gewonnen door Cedric Michaud die samen met zijn eerdere verzamelde sprintpunten Douwe de Vries inmiddels tot op twee punten was genaderd in het klassement. Bob de Vries miste de finale door als 21e door te komen. In de strijd voor de dagwinst ging Karlo Timmerman als eerste de laatste ronde in. Op het laatste rechte eind werd hij echter binnendoor voorbijgestoken door Stroetinga, gevolgd door Juffermans en Heideman. Cedric Michaud kwam met de 5e plaats net een punt te kort voor het gouden leiderspak, want Douwe de Vries finishte vlak na hem als 6e.

De dameswedstrijd kende eigenlijk alleen de tussensprints als hoogtepunten. Het meest aanvallend was Gretha Smit en ook in de finale probeerde Gretha Smit nog samen met Marleen Elstgeest weg te komen. Ze werden echter in de laatste bocht weer achterhaald, waarna Mariska Huisman het voorbeeld van haar broer vorige week in Assen kon volgen en eindelijk weer eens een welverdiende zege kon boeken. Chris Witty moet hier nog even op wachten, want ze redde het op haar thuisbaan weer net niet.

In de eerste divisie stonden er na afloop drie topdivisierijders op het podium. Ze maakten onderdeel uit van een kopgroep van 16 rijders met een ronde voorsprong, met ongeveer de helft uit de topdivisie. Deze hadden het complete peloton gesloopt, waardoor verder niemand de wedstrijd reglementair uit kon rijden en zelfs niet eens alle klassementspunten konden worden toegekend. Of dit nog de bedoeling kan zijn van het meerijden van topdivisierijders in de eerste divisie kan nu wel met recht worden afgevraagd. Willem Hut won de wedstrijd solo, voor Casper Helling en Koos Kortekaas. Dit drietal ringeloorde overigens nogmaals de andere dertien. Beste rijder die wel meedoet voor het klassement werd Engbert de Vegt op de 5e plaats. Johan Bakker volgde hem als 6e. Klaas de Weerd werd de derde op de 9e plek. Doordat hij tevens de nodige punten verzamelde in de tussensprints bleef De Weerd ook de klassementsleider.

In het kader van de marathonschaats(st)er van het jaar gingen de meeste punten vanavond naar Joost Juffermans en Gretha Smit als meest aanvallende rijd(st)er.

Klik hier voor de integrale opname van SBS6 met commentaar van Eric Korver. Zondagmiddag 12.20 uur is er op SBS6 tevens een ruime samenvatting van deze derde Essent Cup-marathon te zien  (bekijk later hier).