Competitieleider
Gerrit van Keulen

Sectie Marathon klaar voor nieuwe seizoen

De Sectie Marathon van de KNSB is klaar voor het nieuwe seizoen. Dat bleek tijdens de persconferentie dinsdagmiddag in Bussum. Niet dat er zoveel zal gaan veranderen, maar alles is inmiddels beter gestroomlijnd en georganiseerd. Zo is de commissie, die vorig jaar als ad-hoc werd samengesteld, inmiddels een volwaardig sectiebestuur geworden. Verder werd onlangs in de persoon van Gerrit van Keulen op het bondsbureau een nieuwe competitieleider geinstalleerd, die de coördinatie en dagelijkse gang van zaken rondom de Essent-Cup in handen krijgt. Ook heeft afgelopen zomer goed overleg met rijdersraad, VMS en GTC's plaatsgevonden, waardoor een aantal zaken beter op elkaar kon worden afgestemd. Tevens zijn de reglementen tegen het licht gehouden en waar nodig gecorrigeerd en opnieuw vastgesteld. Nieuw is o.a. dat er nu ook bij de Heren B een sprintklassement wordt verreden (geen groen pak). Daarnaast is de finishprocedure bij de Heren A, zoals die vorig jaar bij wijze van proef bij de zesdaagse werd gehanteerd, verheven tot algemene regel. Deze houdt in dat de kopgroep met de meeste uitlooprondes (minimaal 5 rijders) in het finalespel niet 5 maar nog eens 10 extra rondes moet rijden ten opzichte van de groep waarop ze een ronde voorsprong hebben.

Het formeren van meer ploegen is iets wat nog niet is gelukt. Om de ongelijke strijd tussen eenlingen en de grote sponsorploegen (vanaf nu merkenteams genoemd) weg te nemen, was vorig jaar de  gedachte ontstaan om bij de A-rijders alleen nog ploegen van start te laten gaan. Door de economische recessie (waardoor minder grote sponsors) en het feit dat het moeilijk blijkt te zijn om de eenlingen samen te voegen tot gewestelijke ploegen, is dit idee komend seizoen echter nog niet realiseerbaar.

Nieuw is het gebruik van transponders (chips) om beter en sneller de samenstelling van groepen vast te kunnen stellen, rondetijden te registreren en uitslagen op te maken. De bedoeling hiervan is om de service naar rijders en publiek uit te breiden en het marathonschaatsen verder te professionaliseren. De transponders, die om beide enkels worden gedragen, zullen vooralsnog naast de gebruikelijke systemen (video/jury) worden gehanteerd.

Voor wat betreft de verdere nieuwe technische ontwikkelingen deelde voorzitter Heinze Bakker mee dat de wisselschaats onder strikte (veiligheids)voorwaarden zal worden toegestaan bij het marathonschaatsen. Belangrijkste voorwaarde is dat de schaatser bij het wisselen stil moet staan of zitten en geen hulp van anderen mag krijgen. Het grootste voordeel, wisselen tijdens het rijden, lijkt hiermee tenietgedaan.
Voor de olieschaats zal helemaal nog geen ruimte zijn. Hiervoor worden de ontwikkelingen bij het langebaanschaatsen afgewacht en zullen de richtlijnen van de ISU worden gevolgd.

Met betrekking tot de internationalisering is geconstateerd dat het organiseren van wedstrijden in het buitenland nog onvoldoende bijdraagt aan de gewenste ontwikkeling. Er zijn ook nog steeds erg weinig buitenlandse marathonrijders. De sectie is dan ook blij dat het op zondag 23 november de mogelijkheid heeft gekregen om bij de World Cup wedstrijden in Heerenveen een demonstratie-marathon te organiseren. Opzet is om zoveel mogelijk nederlandse en buitenlandse langebaan-rijders aan de start te krijgen. Deze rijden dan samen met een aantal geselecteerde marathon A-rijders (max. 2 per ploeg) een marathon over 50 rondes. Het programma van de World Cup is zelfs hierop aangepast en de heren rijden op zondag alleen een 1500 meter.

Naar aanleiding van de commotie rond het samenvallen van de 200 km-wedstrijden in Finland en Canada in het weekend van 28 februari 2004 wordt er inmiddels nader overleg gevoerd tussen de beide organisaties. De nieuwe voorzitter van de VMS, Toon Gerbrands (DSB), vervult hierbij een bemiddelende rol. De KNSB is hierin echter geen partij. Zij geeft aan ruimte op de kalender te hebben gereserveerd voor beide evenementen en betreurt het dat de uitkomst hiervan is dat de wedstrijden toch in hetzelfde weekend zijn vastgesteld. De hoop wordt echter uitgesproken dat hiervoor op korte termijn alsnog een oplossing wordt gevonden.

© marathonschaatsen.nl (Jan Zwanenburg), 07-10-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl