OPMERKELIJK

Schaatsen op wandelpaden

Voor een marathonschaatser gaat niets boven een wedstrijd op natuurijs. Maar juist daaraan heeft het de laatste jaren in Nederland ontbroken. Op een primeurtje op een ondergespoten baantje in Veenoord of Noordlaren na worden zelden nog de krachten op buitenbanen gemeten. Als het aan Jan Maarten Heideman en het bedrijf Swedice ligt gaat dat snel veranderen.

Want, zo heeft Heideman bedacht, als er een baantje van 300 meter onder water gezet kan worden, waarom dan geen parcours van vijf kilometer? 'Dan schaatsen we over de weg van Noord- via Mid- naar Zuidlaren. Dat lijkt me fantastisch.'

Het idee lijkt al net zo fantastisch en dus onuitvoerbaar. Niettemin is Heideman inmiddels in contact gekomen met een bedrijf dat wel mogelijkheden ziet in de plannen van de marathonschaatser. Het heeft zelfs al een naam: landskating.

Het bedrijf, dat onder meer de mobiele ijsbaan op het Museumplein heeft aangelegd, de ijsvloer in Dronten en de Winterefteling, wordt gerund door directeur Dick Keser. Overal waar sneeuw en ijs nodig is, liefst op de meest vreemde plaatsen, komt het van origine Zweedse bedrijf in beeld.

'Het leukste is natuurlijk nieuwe dingen bedenken die nog nergens anders bestaan. Dit zou een geweldige primeur betekenen. Wij hebben al veel langer het idee om bijvoorbeeld het Vondelpark onder te laten lopen. Het is een prachtig skeelerparcours, dus waarom zou je daar geen ijsbaan neer kunnen leggen?', aldus Keser.

Door het plaatsen van buizen onder de bestrating die worden gevuld met een koelmiddel kan zelfs bij temperaturen boven het vriespunt nog ijs worden gemaakt, legt de directeur uit. Financieel kleven er echter meer bezwaren aan de ambitieuze plannen. Naast de aanleg van het parcours moeten bovendien koelmachines worden gehuurd, het traject ondergespoten en de baan geëxploiteerd worden.

Keser, die overigens geen indicatie zegt te kunnen geven over de mogelijke kosten: 'Ik heb deze plannen twee jaar geleden al eens met de heer Kroes besproken, die was laaiend enthousiast. Alleen financieel was het een probleempje.'

Marathonschaatser Heideman, die zaterdag de KNSB-Cup verloor aan de Fransman Cédric Michaud, hoopt niettemin voldoende geld te genereren voor de plannen. Met de stichting Hendrik Avekamp Nu, die de relatie tussen kunst, cultuur en schaatsen bevordert, onderzoekt hij de mogelijkheden.

'Er moet ergens in Nederland zo'n parcours neergelegd kunnen worden. Al is het maar van 2,5 kilometer', zegt Heideman. Volgens Keser is de exploitatie niettemin een probleem. 'Je moet voorkomen dat er allerlei mensen met brommers overheen gaan rijden. Het lijkt me daarom vooral geschikt voor een bungalowpark of een pretpark.'

Het idee is overigens niet nieuw, maar stamt al van vóór 1490. In het boek 'Winters van weleer' staat beschreven hoe het stadsbestuur van Gouda uiteindelijk toch toestemming weigerde om de weg onder te laten lopen als ijsbaan. Heideman: 'Het zou een prachtig gebaar zijn van de gemeente Gouda om dat ruim 500 jaar later alsnog te doen.'

Volkskrant (Tynke Landsmeer), 26-02-03

 

Zie ook: Hendrick Avercamp en 5 km kunstijs
 


www.MARATHONSCHAATSEN.nl