OPMERKELIJK

Hendrick Avercamp en 5 km kunstijs

Heideman eert Avercamp met nieuw ijsvermaak; Schaatser mede-oprichter van stichting voor kunst, cultuur en onderzoek

Waar en hoe is voor schaatsers in Nederland een kunstijsparcours van 5 kilometer aan te leggen? En is in de voetsporen van de winterschilders uit de Gouden Eeuw een beeld vast te leggen van het ijsvermaak van nu? Schaatser Jan Maarten Heideman beantwoordt deze en andere vragen met het helpen oprichten van de Stichting Hendrick Avercamp nu. Hij is hiervan de eerste voorzitter.

Hendrick Avercamp (1585-1634) behoort tot de bekendste Nederlandse schilders van winterlandschappen met ijsvermaak. De nu naar hen genoemde landelijke stichting zet zich in voor kunst, cultuur en wetenschappelijk onderzoek in relatie tot schaatsen. Sponsors kunnen haar projecten financieren en hiervan profiteren.

Kunstzinnig fotoproject

De stichting heeft de hoogste prioriteit toegekend aan twee plannen: a. een kunstzinnige opdracht aan een fotograaf de winter van 2003-2004 in beeld te brengen en b. een onderzoek naar de mogelijkheden voor een kunstijs- en/of natuurijsparcours van enkele kilometers voor schaatsers. Kunstijsbanen in Nederland zijn maximaal 400 meter lang, terwijl veel schaatsers juist snakken naar trajecten die veel langer zijn en naar natuurijs. Om die reden wijken velen nu in de winter uit naar natuurijs in het buitenland.

Andere plannen van de stichting zijn: opdracht aan een kunstenaar voor een winterschilderij of winterproject; opdracht aan een cineast voor een documentaire over schaatsen op natuurijs; onderzoek naar verbetering van schaatsen voor kinderen en een Hendrick Avercamp Lezing, over schaatsen, kunst, cultuur en wetenschappen.

Gevestigd in Kampen

Voor marathonschaatser Heideman is het niet de eerste keer dat hij zich op het culturele pad begeeft. Hij promootte al eens een expositie van winterschilderijen en een poëziemanifestatie over schaatsen. Op dit moment draagt hij het oranje pak van de leider in de marathonwedstrijden om de Essent Cup en banadert hij met 46 overwinningen op kunstijs het record (47) van de ranglijst aller tijden. Bekend zijn ook zijn vele experimenten en vernieuwingen in de schaatssport.

Statutair is de stichting gevestigd in de gemeente Kampen. Als eerbetoon aan de doofstomme kunstenaar Hendrick Avercamp, die opgroeide in Kampen en ook wel 'de Stomme van Kampen' werd genoemd.

Werving sponsors

Een van de doelen van de Stichting Hendrick Avercamp nu is het verwerven van financiële middelen, waarbij vooral wordt gedacht aan sponsors. Die moeten het mogelijk maken de projecten uit te voeren. Aantrekkelijk voor hen is dat ze hun naam er aan mogen verbinden. In sommige gevallen kunnen ze ook direct het hoogwaardige materiaal in eigendom krijgen. De organisatie en presentatie van de projecten is in handen van de Stichting Hendrick Avercamp nu, die hierbij ook werkt met professionele krachten.

Stichting Hendrick Avercamp nu, Bollertweg 13, 7275 BH Gelselaar, tel. 0545 481339, aj.heideman@tref.nl.

13-02-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl