26e Alternatieve Elfstedentocht

Kuopio - Finland - 2 maart 2002

Uitslagen: Heren (200 km) - Dames (100 km) - Heren (100 km)

Bas van Hest en Danielle Bekkering winnaars

Als hij maar rechtdoor kan stampen over de bevroren meren, dan is het dik in orde met Bas van Hest. De Brabantse ingenieur in weg- en waterbouw heeft een hekel aan bochten schaatsen op een 400-meterbaan. De route van de 200 kilometer lange alternatieve Elfstedentocht ligt hem beter, zo bleek zaterdag in het Finse Kuopio.

De 26-jarige Van Hest greep op de grote witte ijsvlaktes van het Kalavesiemeer de eerste hoofdprijs uit zijn loopbaan. Vijf kilometer voor het einde reed hij weg bij zijn enige medevluchter Rene Ruitenberg, die ten val kwam en later als tweede eindigde, voor Peter Baars.

Als er iemand in het peloton de sterke behoefte had aan een aansprekende overwinning, was het wel Bas van Hest. Het hele seizoen kampte de neef van marathonloper Greg van Hest met problemen aan zijn luchtwegen. Om het ongemak op te lossen slikte hij de ene penicillinekuur na de ander. Pas eind januari kreeg hij weer ruimte op zijn borstkast.

De marathonschaatsers kregen dit jaar twee klassiekers over 200 kilometer voor hun kiezen. Maar de ene monstertocht is de andere niet. Miel Rozendaal won de eerste en behoorde zaterdag tot de eerste uitvallers. Op het van eilandjes vergeven Kalavesiemeer, waar een normale sterveling zich ondanks sneeuwvrij gemaakte snelwegen nietig gaat voelen, werden de 121 deelnemers geplaagd door gemiddeld tien graden vorst en de vele scheuren in het ijs. De Finse overlevingstocht leverde derhalve veel verliezers op. Hotze Zandstra, Yoeri Lissenberg, Jan Maarten Heideman, Lammert Huitema, Henri Ruitenberg, Ruud Borst en vele andere schaatsers trapten met hun glij-ijzers in de scheuren en smakten keihard op het ijs.

Na een valpartij van Angenent, die daarbij zijn lies blesseerde, viel de slag. Baars, Van Hest, Rene Ruitenberg, Kromkamp, Jeroen de Vries en Hagendoorn ontstapten uit het sterk uitgedunde pelotonnetje van tien man. De voorsprong van de kopgroep liep snel op tot zo'n vijf minuten. Dertig kilometer voor de finish ontpopten Baars, Van Hest en Ruitenberg zich in de heroïsche strijd tot de grote uitblinkers.

©ANP

Het drietal nam afscheid van de rest en werd niet meer achterhaald. De finale leverde een prachtig schouwspel op. Baars en Van Hest bestookten elkaar met ontelbare demarrages. Ruitenberg had het druk met het counterwerk. Nadat Baars op achterstand was gereden, perste Van Hest zijn laatste demarrage uit zijn tanige lijf.

De avontuurlijke actie bleek goud waard. Precies op het moment van diens tempoversnelling viel Ruitenberg, die daardoor kansloos werd voor de zege. "Ik was vandaag de sterkste van allemaal", vond Ruitenberg. "Ik vind het heel erg om zo te verliezen. Ik laat me er liever afrijden. Tja, de sterkste wint niet altijd."

 

Bij de vrouwen zegevierde Danniele Bekkering. Nog nooit had de Groningse een grote wedstrijd op natuurijs gewonnen. Wel won ze eerder deze winter al de AGM-Marathon in Zweden (35 km). Haar echte primeur bewaarde ze echter tot een aansprekend moment: zaterdag op het Kalavesiemeer. Bekkering toonde zich in de eindsprint na 100 kilometer de snelste van een kopgroep van drie rijdsters.
 


©ANP, 02-03-02


www.MARATHONSCHAATSEN.nl