Schaatsen op Zweeds Natuurijs 2001-2002

Natuurijs in overvloed

Het klinkt misschien ongelooflijk, maar op slechts twee uurtjes vliegen van Schiphol ligt in de maanden januari, februari en maart een overvloed aan natuurijs in Zweden. Iedere winter weer opnieuw. Niet voor niets telt alleen Stockholm reeds 8000 fanatieke lange afstand schaatsers. Een groeiend aantal Nederlanders ontdekten de afgelopen jaren het Zweedse ijs middels het Zweeds schaatsavontuur, 3-daagse trektochten over de Zweedse meren. Maar ook de Zweedse schaatsevenementen Vikingarannet en SiljanSkrinnet genieten steeds meer Nederlandse belangstelling.

Mora is daarbij een belangrijk centrum geworden. Zodra het ijs van het Orsameer bij Mora in Midden-Zweden stevig genoeg is komen de eerste schaatsers in beweging . Een zee van ijs. Spiegelglad. Zo ver als je kunt zien. Mora was al bekend vanwege de finish van de Vasaloppet, de beroemde 90 km langlauftocht met deelnemers uit de hele wereld. Dankzij de inzet van de Vasaloppet-organisatie komt er in 2002 een een fantastische schaatsweek tussen 3 en 9 februari. De organisatie van deze tocht zorgt er deze winter voor dat er speciaal voor Nederlandse schaatsers een geveegd traject is van minstens 25 km. In deze schaatsweek organiseert de KNSB in Mora ook twee wedstrijdmarathons: De Essent Open Nederlandse Kampioenschappen en de AGM Marathon. De Zweden zelf completeren de week zelfs met een heuse 200 km wedstrijd en tocht.

Vanwege de Nederlandse strijd op het Zweedse ijs belooft het ook een echte Nederlandse-Zweedse stemming te worden. Vlakbij het ijs zal in een verwarmde tent, aangrenzend aan een restaurant, een echt Holland House worden ingericht waar Nederlandse en Zweedse schaatsers en schaatsliefhebbers elkaar kunnen treffen. In de weken van de vele internationale langlaufevenementen is het in Mora zeker een goed sfeertje. Nu de schaatsers nog!

Meer informatie en programma

06-11-01


www.MARATHONSCHAATSEN.nl