Schaatsmarathons op Zweeds Natuurijs 2000-2001
volop prachtig ijs op kleinere en middelgrote meren 

Martijn Kromkamp wint Vikingaršnnet

Zweden is inmiddels op de internationale schaatskaart voor toerschaatsen opgeklommen tot de eerste plaats. Nergens anders kan zo veel en zo lang geschaatst worden. Niet alleen op veel plaatsen, maar op diverse manieren. Ondanks een late start van de winter in het noorden van Europa zijn er nu volop schaatsmogelijkheden. Op sommige plaatsen ligt meer dan 25 cm ijs. Daarmee ziet het er naar uit dat ook alle geplande wedstrijden voor februari door kunnen gaan. Zweedse en Nederlandse marathonrijders zullen hieraan deelnemen.

De eerste is de Siljansskrinnet bij Mora 30, 60 en 90 km op zaterdag 10 februari. Daarna volgt de Vikingaršnnet van Uppsala naar Stockholm (een recht traject van ca. 80 km) op zondag 18 februari (inschrijving tot 7 februari). Dan zijn er nog steeds de meerdaagse trektochten over de Zweedse meren elk weekend in februari en maart. Als het ijs verder groeit kun je zelfs op zee schaatsen voor de archipelkust van Stockholm. Kortom schaatsmogelijkheden te over in Zweden.


De SiljanSkrinnet bij Mora is een belevenis op de schaats, een uitdaging en een wedstrijd die dit jaar voor het eerst van start gaat op 10 februari  2001. Uitnodigend ijs op het grote Orsameer, schitterende natuur in de omgeving en een unieke sfeer. Je kunt kiezen uit een toertocht van 30, 60 of 90 km of de wedstrijd over 90 km.

Bij voldoende ijs kun je verder in Mora kiezen tussen lekker ontspannen schaatsen op het Orsa-meer over een geveegde baan van 30 km of onder leiding van een gids avontuurlijk schaatsen op het Siljanmeer. Mora is het eindpunt van de beroemde Vasaloppet, een wereldbekende langlauftocht over 90 km. Dit sportieve stadje biedt veel mogelijkheden voor schaatsers en langlaufers. Ook kun je meedoen aan schaatscursussen op de Zweedse manier leren schaatsen. Wil je ook nog alpineskiŽn of  een avontuurlijke langlauftocht van hut naar hut? Of een tocht per sneeuwscooter. Kan allemaal. Wie trouwens moe is geworden van alle sportieve inspanningen kan terecht in de vele culturele activiteiten in dit plaatsje. Een bezoekje aan het Vasaloppets- en Zornmuseum bijvoorbeeld. Een week Mora is een week vol winters plezier

Meer informatie: www.almgrens.nl/siljanskrinnet


Plotselinge harde wind en kruiend ijs verhinderde op laatste moment de start van de Vikingaršnnet deze winter. Maar de schaatsers uit ons land kregen een alternatief op hetzelfde ijs. De reacties waren zeer positief. Deze winter staat de 80 km lange schaatstocht tussen Uppsala en Stockholm weer op het programma. Uiteraard hopen de Zweedse organisatoren op een minder grillig weerbeeld. Zondag 18 februari is de grote dag. Inmiddels is vanuit de Nederlandse schaatswereld enthousiast gereageerd. De eerste tocht in de winter van 1998/99 werd al overtuigend gewonnen door een Nederlandse schaatser en schaatster. De organisatoren hebben weer de nodige alternatieven achter de hand, maar hopen uiteraard op een tocht zoals de Vikingen ooit per boot aflegden naar de open zee.

Meer informatie: www.almgrens.nl/vikingarannet


In Zweden zijn de winters tenminste nog echt winters. In november gaan de eerste meren  al dicht en gaan de eerste schaatsliefhebbers het ijs op. Voorzichtig uitproberend hoe het met de dikte van het ijs is. Ze doen het nooit alleen, maar altijd met een of meer gidsen, die als een rayonhoofd vooruitrijden. In dit gebied  kun je er eindeloos tochten maken van meer tot meer. Plaatselijke schaatsliefhebbers doen dat de hele winter lang. Sinds enkele jaren kunnen ook Nederlandse schaatsliefhebbers mee doen aan georganiseerde trektochten over de Zweedse meren. Als het hard vriest schaats je zelfs de Botnische Golf op. Een zee van ijs. Een weekend Zweeds schaatsavontuur, een unieke belevenis voor de ware schaatsliefhebber.  

Vanwege de veiligheid is het echter altijd raadzaam om altijd aan te sluiten bij een bestaande organisatie. Zo maar het ijs op gaan in Zweden is zonder meer af te raden. Onder leiding van Zweedse (Engelssprekende) gidsen drie daagse trektochten van meer naar meer. Uitgerust met een rugzak, veiligheidsuitrusting en voedsel en kleding.  De hele dag sta je op het ijs in de ongerepte natuur. Gidsen nemen je niet alleen mee over de diverse bevroren wateren, langs rotsen en bossen. Je leert  ook de Zweedse manier van schaatsen; totaal anders dan wij dat doen. Relaxed en toch effectief. Je houdt het dagen vol. In een weekend  Zweeds schaatsavontuur beleef je de Zweedse winter in korte tijd op een wel heel bijzondere manier.

Elk weekend in januari, februari en maart. Vrijdagochtend vroeg heen, zondagavond terug. Vertrek per SAS lijnvlucht naar Stockholm (2 uur), busvervoer naar het beste ijs in de omgeving. Alles is geregeld en inclusief. IJs of geen ijs in Nederland, het blijft een aanrader.

Informatie en boeking: www.zweedsschaatsavontuur.nl

Almgrens (Fred Geers, 02-02-01)


www.MARATHONSCHAATSEN.nl