Weissensee 2003

Alternatieve Elfstedentocht  - 1 februari

   Foto's

Borst en Grimbergen winnen Alternatieve Elfstedentocht

Ruud Borst en Petra Grimbergen zijn op de Weissensee de winnaars geworden van de 15e Alternatieve Elfstedentocht over 200 km. Borst won de sprint van een kopgroep van vijf rijders, terwijl Grimbergen de overwinning pakte doordat ze het langst met het mannenpeloton mee kon schaatsen.

De wedstrijd werd meteen al in de eerste ronde van 16.7 km opengebroken. Bij een temperatuur van 17 graden onder nul ontvluchtte een groep van negen rijders het peloton: Kurt Wubben, Arnold Stam, Martijn Kromkamp, Ruud Borst, Erik-Jan Hagedoorn, Patrick Schmitz, Casper Helling, Peter Baars en Miel Rozendaal. Waarschijnlijk in de veronderstelling dat zo'n vroege vlucht tot mislukken gedoemd zou zijn, liet het peloton de uitlooppoging op zijn beloop. Bovendien waren de meeste ploegen (behalve Nefit) in de kopgroep vertegenwoordigd.

De voorsprong van de groep kon zo al snel worden uitgebouwd tot ruim 2 minuten. Inmiddels kende de wedstrijd ook al de eerste uitvallers. Erik Hulzebosch had door een val in een criterium teveel last van zijn rug en moest de strijd staken. Ook Bertjan van der Veen kon door materiaalpech de koers niet vervolgen. Toen de voorsprong van de kopgroep was opgelopen tot bijna drie minuten, kwam er pas een reactie uit het peloton. Met name DSB, Frisia en Nefit schroefden het tempo omhoog en geleidelijk werd de voorsprong teruggebracht tot anderhalve minuut.

Toen het doek voor de vroege vluchters na circa 130 km leek te gaan vallen, werd de voorsprong echter in eerste instantie gehandhaafd en liep daarna zelfs weer op tot 1.50. Het hoge tempo in de kopgroep had inmiddels wel zijn tol geëist. Achtereenvolgens Patrick Schmitz, Martijn Kromkamp, Kurt Wubben en Arnold Stam moesten beurtelings lossen, zodat de groep werd gereduceerd tot vijf rijders, waarbij twee van TVM: Peter Baars en Miel Rozendaal. Verder zat Ruud Borst van DSB er nog bij en verrassend konden ook Casper Helling en Erik-Jan Hagedoorn goed bijblijven.

Het peloton was intussen in vele groepjes uiteengevallen. Een tweede groep bestaande uit Rob van Meggelen, Peter de Vries, Hans Pieterse, Hans van de Wetering en later ook nog Koen Lankhaar maakte in de finale nog jacht op het leidende vijftal, maar het gat bleek te groot.

In de laatste ronde probeerden met name Erik-Jan Hagedoorn en Miel Rozendaal nog weg te komen, maar hun aanvallen werden simpel gecounterd. De eindsprint tussen de vijf werd vervolgens verrassend gewonnen door Borst. In het sprintduel kwam hij nog in aanraking met Rozendaal die hierdoor ten val kwam, maar van een onreglementaire handeling was volgens de jury geen sprake. Peter Baars werd tweede en Casper Helling de verrassende derde man. Borst werd door zijn zege tevens winnaar van het eindklassement.

De dames reden min of meer een afvalrace. Doordat ze tegelijk met de heren gestart waren, ging het er in feite om wie zich het langst in het mannenpeloton staande kon houden. Petra Grimbergen, Danielle Bekkering en Lieke Splinter bleken hiervoor de sterkste benen te hebben. Linda Verdouw, Sandra de Ronde (later uitgevallen), Miranda van der Haring en Esther van der Salm kwamen al snel in een achtervolgende groep terecht. Toen later in de wedstrijd ook Danielle Bekkering en Lieke Splinter samen het peloton moesten lossen, was de baan voor Petra Grimbergen vrij om een fraaie zege aan haar totaal toe te kunnen voegen. Hoewel ook zij later in een achtervolgende groep terechtkwam was haar voorsprong inmiddels voldoende groot om net als vorig jaar de race winnend af te kunnen sluiten. Danielle Bekkering sprintte naar de tweede plaats won daarmee het klassement. Lieke Splinter werd derde.

Tv-beelden van gisteren en vandaag zijn te zien op zondag 2 februari om 14.00 uur bij SBS-6. Ook TV Drenthe heeft opnames gemaakt voor hun sportprogramma.

Uitslag heren: 1. Ruud Borst (5.13.32); 2. Peter Baars; 3. Casper Helling; 4. Miel Rozendaal; 5. Erik-Jan Hagedoorn; 6. Hans Pieterse; 7. Peter de Vries; 8. Rob van Meggelen; 9. Hans van de Wetering; 10. Koen Lankhaar; 11. Andres Landman; 12. Jan Maarten Heideman; 13. Cedric Michaud; 14.Henk Angenent; 15. Jan Dirk Corts; 16. Ruud Aerts; 17. Rene Vergeer; 18. Martijn van Es; 19. Bas van Hest; 20. Jan Eise Kromkamp.

Eindklassement Ronde van Oostenrijk: 1. Ruud Borst 88.1; 2. Casper Helling 77; 3. Peter Baars 72.

Uitslag dames: 1. Petra Grimbergen (5.25.03); 2. Danielle Bekkering; 3. Lieke Splinter; 4. Miranda van der Haring; 5. Esther van der Salm; 6. Linda Verdouw; 7. Mischa Coolen; 8. Maria Sterk; 9. Yasmin van Benthem; 10. Marion Borst; 11. Kitty Meeth; 12. Britt van Balen; 13. Janette Bron.

Eindklassement Ronde van Oostenrijk: 1. Danielle Bekkering 129.2; 2. Petra Grimbergen 127; 3. Miranda van der Haring 93.

01-02-03

   Foto's

Meer foto's (weissensee.nl)

Overzicht Weissensee 2003


www.MARATHONSCHAATSEN.nl