STICHTING WINTER MARATHON

Weissensee 2003

De 15e editie van het grootste jaarlijkse schaatsevenement ter wereld buiten Nederland staat weer voor de deur. De laatste inventarisatie geeft aan dat circa 7000 Nederlanders - schaatsers, begeleiders en supporters - dat de komende twee weken naar de Weissensse in het Oostenrijkse in Karinthië zullen reizen.

De Stichting Wintermarathon heeft geen makkelijk jaar gehad. Vorig jaar mei overleed plotseling onze penningmeester en ‘regelaar c.q. duizendpoot’ Leo van Hees. Er is door het bestuur en een groot aantal vrijwilligers veel werk verzet om de ontstane leemte op te vullen. Hoewel het de laatste weken spitsuur is op het kantoor van de SWM in Abbenes, hebben we de zaken goed op orde en kunnen wij onze schaatsvrienden adequaat van dienst zijn.

De vooruitzichten voor Weissensee 2003 zijn goed. Nadat de vorst in december ook op de Weissensee niet echt doorzette, heeft het op de Weissensee – dat op 930 meter boven de zeespiegel ligt – flink gevroren. Ook overdag blijft het kwik ruim onder het nulpunt en ’s nachts vriest het flink.

Op het Kleine Meer wordt momenteel volop geschaatst. Of het Grote Meer tijdig van een flinke laag ijs is voorzien, is twijfelachtig. Bekend is evenwel, dat wanneer het Grote Meer eenmaal dicht is; de ijslaag per nacht met vele centimeters aangroeit. De kwartiermakers van de Stichting Wintermarathon die aan het einde van de volgende week aan de Weissensee arriveren, zullen dan de beslissing nemen waar er dit jaar wordt gereden.

De geslaagde proef van vorig jaar om drie toertochten in het programma op te nemen, heeft een vervolg gekregen. In voorgaande jaren was het in december dringen en wringen om voor de deelnemers nog een startplaats te creëren. Bovendien zijn wij verzekeringstechnisch en hierdoor ook juridisch gebonden aan een maximaal aantal deelnemers per toertocht. Momenteel is de laatste toertocht van vrijdag 31 januari volgeboekt. Voor de toertochten op 24 en 28 januari zijn nog een beperkt aantal startplaatsen beschikbaar. Liefhebbers kunnen zich nog aanmelden via telefoon 0252 – 544 773.

Het programma Weissensee 2003 is door de SWM in nauwe samenwerking met de KNSB en de rijdersraad van de marathonschaatsers tot stand gekomen. Met name wil de SWM hier nogmaals benadrukken dat de relatie tussen de SWM en de KNSB optimaal is. Beide organisaties hebben aan elkaar beloofd een punt en een dikke streep achter het verleden te zetten en alleen maar in de toekomst te kijken; in het belang van de schaatssport; zowel toerschaatsers als wedstrijdrijders.

De dames en heren wedstrijdrijders zullen na hun wedstrijd op zaterdag 18 januari in Alkmaar de volgende dag afreizen naar Oostenrijk. Voor zover wij het kunnen overzien, zullen alle ploegen met hun beste troeven aanwezig zijn. Zij kunnen eerst een paar dagen acclimatiseren en op dinsdag 21 januari rijden zij na de openingsceremonie om 14.00 uur hun eerste criterium. Vervolgens staan er criteriums op het programma op 23, 27, en 29 januari. Het ESSENT ONK wordt verreden op zaterdag 25 januari en het Open Oostenrijks kampioenschap een dag later. De uitsmijter is zaterdag 1 februari wanneer om 9.00 uur de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer van start gaat. Miel Rozendaal en Petra Grimbergen zullen hun titels van vorig jaar moeten verdedigen.

Overzicht Weissensee 2003

SWM, 09-01-03


www.MARATHONSCHAATSEN.nl